Нападателите на танкера в Аденския залив са подминали друг подобен кораб. Това каза пред БНТ кап. Христо Папукчиев, капитан далечно плаване.

"Непосредствено преди атаката над "Сентрал парк" две лодки с паравоенни елементи, са приближили друг кораб, който е бил много подобен на "Сентрал парк". Когато са установили, че не е същият, са го подминали. Сами можете да си направите заключенията. Дали това са сомалийски пирати или е случайност", подчерта капитан Христо Папукчиев.

"Двата случая колкото си приличат, толкова се и различават. Това са два различни типа кораби, единият за транспортиране и превоз на автомобили, другият е химически танкер"

Според него при отвличането на първия кораб е имало подценяване на мерките за сигурност на кораба.

"Мерките включват - получаване на предварителна информация за различните заплахи по сигурността на корабоплаването, тази информация се изпраща в оперативния отдел на фирмата, която отговаря за сигурността на кораба и стига до капитана", каза капитанът.

Капитан Папукчиев обясни, че предавателят на кораба е бил изключен и не е давал никаква информация за местоположението си.

"Предавателят, който изпраща информация за разпознаване на кораба, е бил изключен на определена позиция и от там корабът е продължил без да излъчва информация за себе си", уточни той.

По думите му районите, в които се отвличат кораби няма да бъде ограничен само до Червено море, Аденския залив и Индийския океан, защото напрежението се покачва и на други места заради ситуацията в Газа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук