Докато в типичния си фриволен стил Борисов веселеше актива на ГЕРБ, разсъждавайки кой е брат Тайпи и кой брат Бойко, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пристигна в Анкара, пише Стандарт нюз бг.

И проведе срещи както с председателя и зам.-председателя на Републиканската народна партия, така и с президента Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър Мевлют Чавушоглу. Тема на разговорите бе енергийната сигурност и независимост.

След изборите идва тежка зима. Газовата криза не е само в България, тя е глобално явление и по тези въпроси отговорните политици, независимо дали са на власт или в опозиция, трябва да търсят решение, коментира Карадайъ.

Срещите му в Анкара не са изненада, защото не са прецедент. А темите на разговора му съвпаднаха с тези по време на визитата му в Брюксел в края на юни с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с френския президент Еманюел Макрон.

Те се проведоха по време на Съвета на либералите, състоял се преди последната среща на върха на Съвета на Европа. Това се случи ден след вота на недоверие в България, който срути кабинета на Кирил Петков.

Грешните ходове, които направи последното правителство с сферата на енергетиката и за газа, принуждават и служебния кабинет, и политиците, които ще бъдат в следващия парламент - независимо на власт или в опозиция, още отсега да се ангажират с тези теми в търсене на изход, каза Мустафа Карадайъ. И посочи един от тях.

Турция е една от държавите, чрез които тези въпроси могат да бъдат решени, защото Турция е една от основните алтернативи в търсенето на решения за енергийните кризи в България.

Много сериозно поставихме въпроса и сме много доволни от загрижеността на политическо ръководство на Република Турция към своите съседи и към България, каза още Карадайъ.

Той допълни, че след политическите оценки двамата с Ердоган да си споделили, че в трудни ситуации България и Турция могат да си бъдат взаимно полезни.

Сериозни въпроси като този с газа с магическа пръчка могат да се разрушат, но не и да се разрешат, коментира Карадайъ опита на Борисов да се върне в голямата политическа игра, твърдейки че само за няколко дни можел да се разбере с турския президент и да осигури газ за страната ни.

Карадайъ посъветва не само Борисов, но и всички останали политици да бъдат много внимателни в оценките и коментарите си по темата.

Пътят на ДПС към балканската и европейската сцена, както и ролята на Движението като връзка между Брюксел и Анкара, бяха очертани  още на конференцията на ДПС в средата на декември 2020 г.

Специалните послания както на европейските либерални лидери, така и на президента Ердоган показаха, че Брюксел и Анкара разчитат именно на ДПС в осъществяването на геополитическия диалог.

Днес Движението има ключова роля в него, още повече, че лидерът на европейските либерали е евродепутатът Илхан Кючюк, а зам.-председател на световните либерали е дългогодишният депутат Хамид Хамид.

С голяма доза предвидимост може да се твърди, че занапред все по-често ще виждаме Карадайъ и в Брюксел, и в Анкара. Той вече влезе в ролята на новата силна фигура между Европа и Турция.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук