Направихме анализ на актуалната политическа ситуация по региони. Основният предмет беше точката за приемане на решение за процедурни правила и критерии за номинация на кандидати и съответните решения, свързани с изборите. Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на брифинг на партията. 

Ето какво още каза той:

"Едното от решенията, което сме взели днес, е ДПС да се яви самостоятелно на изборите. Другото е съставът на Централния изборен щаб. Съставът се състои от основно от членовете на Централното оперативно бюро и Централния оперативен съвет на младежкото ДПС. Някои от колегите, които участват в изборни комисии не са в състава на Изборния щаб. Такова е законодателството. Ръководителят на Централния изборен щаб е Мустафа Карадайъ. 

Следващото решение, което взехме е упълномощяване на Централното оперативно бюро да взима всички решения във връзка с предстоящите избори. Най-важното е приемането на процедурни правила и критерии на предстоящите избори."

Карадайъ бе попитан от журналисти важно ли е представители на страната ни да се срещнат с Ердоган.

"До колко е важна срещата с Ердоган? Важна е. Темата е много важна. Ще се опитам да вместя отговора в едно изречение. При тази глобална енергийна криза, криза свързана с газа и ред други кризи, България трябва да има поглед към всички източници за газ и изобщо суровини в енергетиката, но пътищата за доставка не са толкова много. Ако източниците са много, то пътищата не са неограничен брой. От тази гледна точка, Турция е от държавите, които играят важна роля и е важно да имаме тази среща и тези контакти.

Като добра новина мога да кажа, че политическото ръководство гледа много добре към съседите си за този процес. Ние, като политици, независимо дали сме във властта или в опозиция, трябва да бъдем много внимателни, когато даваме оценка и правим коментари и анализи за политиците в държавите-съседки, защото понякога можем да си навредим", обясни той. 

Според него не се очертава някоя партия да получи пълно мнозинство в парламента. 

"Мисля, че от 2009 година ДПС много точно и ясно е дефинирало в каква ситуация се намира България и каква е политическата картина. Мисля, че от 2016 година, на висок глас ДПС призовава за нормалност в политиката като много точно и ясно сме дефинирали какво разбираме под "нормалност". Основният ни акцент тогава беше това", обясни той.