На последния Европейски съвет се видя колко е разделен Европейският съюз и как европейските лидери показват неспособност да се справят с кризите, които чукат на вратата ни – кризата с мигрантите, кризата с коронавируса и енергийната криза.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият зам.-министър на икономиката и бивш зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Няма единна позиция на европейските лидери по какъв начин ще се спре този скокообразен ръст на цените на доставките на природен газ. В Европейския съюз се оформиха групички от по няколко държави по темата. Докато има групи по интереси, Европейският съюз ще продължава да бъде слаб, заяви Керемедчиев.

Междувременно руският президент Владимир Путин вчера заяви, че Русия може да увеличи доставките на природен газ за Европа, когато Германия одобри газопровода "Северен поток 2". Ако това не е извиване на ръце, използване на позицията на силата, не знам какво е, подчерта той.

По думите на Милен Керемедчиев невземането на решение от Европейския съвет за ядрената енергия като екологично чиста не развързва ръцете на България да търсим алтернативи.