Лошото е, че този филм се разиграва със сцена и България. За съжаление конфронтацията, която започна с влизането на Байдън в белия дом и яростното говорене срещу Русия, премина добрия тон. Байдън бе първия президент на САЩ който използва термина убиец по адрес на Путин.

Така коментира бившия заместник-външен министър Милен Керемедчиев ситуацията с шпионския скандал у нас на фона на ескалацията на напрежението между Запада и Русия в ефира на БНТ. 

"За съжаление тази конфронтация ще се развива на територията на Европа, на ЕС, страните-членки, в НАТО. България ще бъде в една от горещите допирни точки с интересите на Русия. Все повече ще виждаме такива съобщения на конфронтация, ще има още изгонени дипломати. Студената война навлиза в един позабравен сюжет, който се помни от по-възрастните", продължи той.

Жириновски с пъклен план срещу България, забраняват на руснаците да...

Бившият външен министър заяви, че за съжаление вече няма да може да бъдем добре с всички, както се опитваше да лавира предишното правителство.

"Няма как при тази остра ситуация между Запада и Русия България да бъде приятел с всички. Не можем да сме приятели с Ердоган, с Русия. Ние сме преди 15 години пътя на европейското партньорство. Вече трябва да вземем страна. вече няма възможност България да е мост, посредник между страни, които са в много остра ескалация", поясни той. 

По думите му в резултат на ескалацията, отливът на руски туристи всъщност е един от най-сериозните удари, които България би понесла веднага.

Доц. Вацев обвини трима известни политолози в зависимост и алармира, че идва Студена война

"За съжаление Русия разиграва тази карта много често. Това тя направи преди години срещу Турция. По този начин турската икономика понесе сериозен удар. Спрямо България се използва същия метод. Около 330 000 руски граждани имат имоти в България. Може да си представим за какъв сериозен удар има върху нас и конкретните ни интереси. 

Путин обаче не удря само България, но удря и своите граждани. Те не могат да ги посетят, да ги продадат. Той наранява и собствените си граждани по този начин", разясни Керемедчиев.

Горещ анализ: Колко е дълга ръката на Русия у нас? ВИДЕО

Коментирайки конкретно скандала с руските шпиони у нас, той каза: "Гоненето на дипломати не означава намаляване на мисията, което направи Чехия. При изгонването на един дипломат, мястото му се заема от друг. Бройката на личния състав на посолството остава един и същ. Но ако преминем към закриване на дипломатически мисии, това е лошо за двустранните отношения, защото дипломатите пренасят съобщенията между две държави". 

Той добави, че в Европа различните страни-членки имат различно отношение спрямо Русия. Разнопосочните интереси на страните членки дават разнопосочни сигнали. Вижда се едно доста сериозно изостряне на отношенията между Изток -Запад и това не е само за Русия, а се отнася и за Китай. 

"Основната сцена на тази конфронтация ще бъде Европа. В момента е горещо в Черно море. Провежда се голямо учение на НАТО. Координационният център във Варна на НАТО играе голяма роля. Румъния увеличава авиационна база до доста голямо ниво. Русия отговаря адекватно, местейки флот в Черно море. Черно море скоро няма да е море за платноходки, а по-скоро ще бъде препълнено с военни кораби", изрази мнение дипломатът. 

България ще бъде все по-често контактна гореща точка с руските интереси, убеден е той. 

Според Керемедчиев, занапред при тази ситуация позицията на България трябва да е твърда и ясна. Поели сме по този път. Времето за приятелство с всички вече няма да се случи. Ще понесем икономически резултати, каза още той.