Пореден протест ще се проведе днес пред Народното събрание. Български мъже и жени се организират в социалните медии, за да демонстрират срещу ратифицирането от парламента на скандалната Истанбулска конвенция. Това е само един от многото призиви за обществена реакция срещу спорния документ и неговото гласуване в Народното събрание.
Много от потребителите в интернет планират да се включат в масови протести, ако въпреки уверенията за отлагане на обсъжданията, депутатите решат да я разглеждат в пленарна зала. Нарастващото напрежение не е повод за реакция у масовите медии. Напротив, сякаш невидима ръка е разпоредила темата да бъде цензурирана, а протестиращите маргинализирани.

В кафявите сайтове на подсъдими бизнесмени върви пропаганда срещу противниците на спорната Конвенция и същевременно се лансират тезите на неолиберални грантови анализатори. 

Същото се случва и в мейнстрийм телевизиите – бТВ, Нова, БНТ, чиято редакционна политика се диктува от лобистите за въвеждането на еднополовите бракове и джендър идеологията у нас. В най-големите телевизии цари “пълна тишина” за днешните протести.

На този фон – в публичното пространство се натрапва тезата, пусната отново от грантова организация, че две малки лъвчета – Масуд и Терез не трябва да бъдат лекувани и отглеждани с любов в България, за да радват децата на Пазарджик. Не, бТВ, Нова, БНТ и поръчковите “медии”-бухалки на подсъдимите Иво Прокопиев и Огнян Донев рекламират поредната сбирка на “професионални” протестъри и “щатни” еколози. “Граждани”, а всъщност активисти, провалили се кандидати за депутати, професионални метежници и служители на олигархичното задкулисие, щели да протестърстват, за да пратят лъвчетата в Холандия.

Гузното цензуриране на темата с Истанбулската конвенция, която пряко засяга националната ни идентичност и традиции, е заместено с хибридна пропаганда за промотиране на поръчковия протест на грантаджии, маскиран като демонстрация в защита на две животинчета. Апропо, нещо, което се превръща в закономерност – когато “зелените терористи” протестират срещу развитието на ски-туризма у нас, те не се борят за горите в Пирин, а обслужват интересите на скритите си кукловоди.