Президентът Румен Радев заби звучен шамар на задкулисния кръг "Капитал" днес. Държавният глава не пристигна на форума, организиран от обвинямия Иво Прокопиев. Той трябваше да е първи лектор на "Големите въпроси на 2018", но предпочете да не легитимира сбирката на клиента на специализирания съд.

За сметка на това форумът на Прокопиев бе почетен от премиера Борисов и няколко от министрите му. Едва ли има европейска държава, в която властта да оказва лична чест с присъствието си на събитие, което е организирано от обвиняем.
 

Припомняме, че Прокопиев е с тежки обвинения за приватизацията на ЕВН заедно с два министри от кабинета Борисов 1 - Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Той има и запор от 200 милиона лева от КОНПИ заради разминаване между декларирани доходи и имущество. На сбирката бе забелязана и бившата вицепремиерка Румяна Бъчварова, чиято дъщеря Лора Филева е на заплата при Прокопиев. Около Бъчварова се навърташе и дясната ръка на Прокопиев и негов съдружник с 49% в "Икономедиа" Теодор Захов, който неуморно съчинява пасквили срещу медиите и ги докладва в Брюксел.

Отсъствието на генерал Радев, обаче бе знаково. Явно държавният глава е запомнил добре очерняща кампания срещу него по време на кампанията му, както и опитите на капиталци да внушат, че е руски агент и хибриден кандидат.

Това е характерно за цялостното двулично поведение на кръга "Капитал" към Америка. Калните медии на Прокопиев месеци наред заливаха с помия Тръмп преди избирането му за президент и бяха плонжирали в краката на Хилъри Клинтън. Сега същите тези електронни страници са проводник на тезите на чудовището Джордж Сорос и всекидневно ретранслират манипулативните му твърдения, за да се възползват от щедрите му грантове.

Матинето на обвиняемия Иво Прокопиев се провежда по традиция в най-лъскавия хотел на София - "Балкан", бивш "Шератон", а официално обявената такса за участниците е 704 лв. с ДДС. Таксата всъщност се плаща от бизнесмените, за да могат да чуят мъдрите напътствия на кръга "Капитал", но най-вече, за да се отъркат във властта и между две кафета да свършат някоя работа със силните на деня хора.  

Форумът на капиталци се провежда в момент, в който в държавата активно се говори за борбата с корупцията, както и за преразглеждане на приватизационните сделки. А Прокопиев е сочен като символ една от емблемите на бандитската приватизация в страната и то не от кого да е, а от тогавашния главен прокурор на Републиката Никола Филчев.   

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!