Възможно е и е крайно необходимо да се сформира правителство с третия мандат. Ако това се случи ще спечели обществото и българският народ, защото преди тежката криза биха се свършили много важни неща и няма да загубим средства по Плана за възстановяване. Това заяви енергийният експерт и доскорошен представител на „Има такъв народ“ (ИТН) Иван Хиновски в ефира на Нова нюз.

„Би трябвало сега да настане период на разум, да бъдат анализирани кадровите грешки. Критичната партия в момента в България е ИТН. От тях зависи дали ще има правителство“, обяви той.

Хиновски коментира и енергийната криза, пред която се изправя Европа.

„Трябва постепенно да се пускаме от хорото на „Газпром“. Това не може да стане за 1-2 г. Трябва да продължим доставките си. Ние имаме действащ договор, който беше нарушен едностранно.

Би трябвало спешно да направим анализ на увеличаване на количествата газ от Азербайджан. Азербайджан изразява желание за това. Би трябвало България да обяви открит международен конкурс за дългосрочен договор за доставка на природен газ.

За август се очакват ограничения. Септември се очаква да влезе в експлоатация българо-гръцката връзка. Ако това се комбинира с увеличаване на доставките от Азербайджан, ние бихме могли да покрием голяма част от нуждите си, но трябва да продължим да получаваме газ и от „Газпром“, обясни енергийният експерт.

„Всички прогнози показват до 30-50% поскъпване на природния газ от настоящите цени. Международната ситуация трябва да се успокои“, предупреди Иван Хиновски. По думите му е реалистично цената на газа от септември да варира от 200-220 лева/куб. м. през есента. Тогава ще има и голямо търсене.

„Защо „Булгаргаз“ не търси газ? Газ има и в Турция има. Можем да внасяме огромни количества газ и от Турция, но нямаме договор“, пита се той.

„Русия е непредсказуема в момента. Тя е разярена. Форсмажорите са свързани с технически проблеми. Отдавна Русия има проблем с компресорните системи през Сибир“, заяви енергийният експерт.

„Втечнен газ има. Всичко е въпрос на развитие на пазара. Има ли търсене – ще има и предлагане. Русия също произвежда големи количества втечнен газ. Танкерите, които доставят втечнен газ, превозват руски газ“, каза Хиновски.

Той призна, че има притеснения за осигуряването на топлина през зимата. Енергийният експерт добави, че топлофикациите имат възможности за пестене на газ, но не се възползват.