Кирил Петков е уникален и единствен политик, чието присъствие на политиеската сцена в България е белязано с нарушение на всички норми и закони, по които се движи правовата държава, пише Епицентър бг.

Три години той бясно танцуваше върху правото -  от прегазване на Конституцията, през фалшифициране на документи до неспазване на Закона за пътищата.

Това е тежък патологичен случай на човек, безотговорен за последствията от постъпките си на обществената сцена, и затова опасен за сигурността и здравето на членовете на обществото.

Кирил Петков започна политическия си възход си като брутален клетвопрестъпник и днес завършва като "съучастник в убийство".

Хронология на деянията на Кирил Петков, съпредседател на ПП и бивш министър-председател, за които е или е бил разследван за нарушаване на законите само в последните три години

ЗАПОЧВА КАРИЕРАТА СИ В ПОЛИТИКАТА С ЛЪЖАТА ЗА ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО, ЗАРАДИ КОЕТО НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА


1. През 2021 г. президентът Румен Радев назначава Кирил Петков за служебен министър на икономиката в първото правителство на Стефан Янев. Оказва се обаче, че Петков е непригоден за поста, тъй като освен българско има и канадско гражданство.

Това към момента на назначаването му е недопустимо според тогава действащата Конституция, но въпреки това се случва, защо Петков посочва в декларацията си пред държавния глава, че няма двойно гражданство. Така новият политик започва кариерата си с фалстарт, който беше на косъм да му навлече присъда, тъй като се появиха съмнения, че действията на Петков представляват документно престъпление.

Прокуратурата започна разследване за това, че в подадената от Петков пред президента декларация е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.

 

Прокуратурата в случая не откри престъпление, но за сметка на това на 27 октомври 2021 г. Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков. Заради лъжата за двойното гражданство.

НАЧАЛНИКЪТ НА КАБИНЕТА МУ ЛЕНА ФАЛШИФИЦИРА ПОДПИСИ, ЗА ДА СТАНЕ ТОЙ МИНИСТЪР

2. Списъкът с проявите на съпредседателя на „Продължаваме промяната – Демократична България“ продължава, или може би е по-точно да се каже, че е започнал, с няколко други скандални действия, за които прокуратурата и към момента изследва дали са престъпления.

Оказа се, че за да стане Кирил Петков служебен икономически министър неговата приближена, а по-късно и началник на кабинета в качеството му на министър-председател, Лена Бориславова е фалшифицирала подписите на членове на Сдружение „Корал“, в чийто УС Петков тогава членува, за да го извади от ръководството с бързи темпове.

Бориславова освен това е внесла фалшивите документи в Агенция по вписванията с единствената цел - заемане на висшия държавен пост от страна на Кирил Петков.

Прокуратурата образува и води досъдебно производство по чл. 313, ал. 1 от НК, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено Лена Бориславова по електронен път до Агенция по вписванията, като държавното обвинение разследва данни и за други документи престъпления по същото това дело.

НЕПРАВОМЕРНО ДАВА НА ЛЕНА 15000 ЛЕВА ЗАПЛАТА ОТ ББР

3. Лена Бориславова се оказва важна за политическата кариера на Кирил Петков и по друга линия. Още със самото си встъпване като икономически министър Петков сключва договор между Българската банка за развитие, чийто принципал е Министерство на икономиката, с адвокатската кантора, „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, където работи Лена Бориславова.

Договорът е сключен между ББР и управляващ съдружник, но Лена Бориславова е тази, която Петков слага да движи делата на банката в адвокатската фирма.

За тази услуга правната фирма е получавала близо 7000 евро месечно от финансовата институция, макар че ББР разполага със собствен правен отдел, който съвсем спокойно би могъл да се грижи за всички правни дейности.

Според наскоро станал известен доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, който се намира в прокуратурата и на база на който тече разследване срещу Петков и по тази линия, действията на тогавашния министър са нарушение и ББР е понесла сериозна финансова щета.

Интересен факт е, че договорът с Лена Бориславова идва непосредствено – няма и месец, след като двамата посещават Airbnb-квартира в центъра на София, снимки от които по-късно излязоха в медиите.

ИЗНУДВА И ЗАПЛАШВА МИНИСТЪР, ЗАДА СКЛЮЧИ ДОГОВОРИ С ПРИБЛИЖЕНИ НА ПП ФИРМИ

4. Изнудване на министър, този на електронното управление Александър Йоловски, е следващият камък в градината на Кирил Петков. В показания пред прокуратурата Йоловски разкрива за натиск и отправени му заплахи срещу него от страна на Кирил Петков, по това време депутат и съпредседател на групата на ПП-ДБ в парламента.

ПРАВИ АЛА-БАЛА С МАШИНИТЕ, ЗА ДА ВДИГНЕ НА ПП ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ

5. „Направихме леко ала-бала, истината е, че ние сме 10% с ДБ, с всичко“ – думите са на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков.

На 26 май 2023 г. Радостин Василев, по това време още депутат от ПП-ДБ, оповести запис от онлайн заседание на ПП, от който се чуха фрапиращи коментари за намеренията, които Кирил Петков и Асен Василев имат за управлението на държавата. Записът повдигна и сериозни съмнения дали е имало манипулация на резултатите от предсрочните избори през същата година чрез машините.

Малко по-късно доклад на ДАНС разобличи заместник-министъра на електронното управление от “Продължаваме промяната” Михаил Стойнов в нерегламентирано заснемане на тайните кодове на машините за гласуване.

ДОКАТО Е ПРЕМИЕР СКЛЮЧВА СДЕЛКИ ЗА ДОСТАВКА НА РУСКИ ГАЗ ПРЕЗ ПОСРЕДНИЦИ

6. Междувременно, Дирекция „Финансово разузнаване“ – ДАНС извърши проверка на сключвани от Булгаргаз ЕАД сделки за доставка на газ до страната през посредници именно по време на правителството на Кирил Петков. Повод за започването на проверката е постъпила от партньорски служби за сигурност данни за фирми, регистрирани на различни територии извън страната, в това число и офшорни зони, често използвани за прикриване на парични приходи.

Фирмите са регистрирани от различни лица, като в получената в ДАНС информация се сочи за свързаността на тези фирми с български политици, изразяваща се в лобиране от страна на българското правителство за сключване на сделки за доставка на газ с Булгаргаз. В замяна фирмите са плащали значителни комисионни на българските политици. Прогнозната стойност на нанесените щети за Булгаргаз, довели държавното предприятие до фактически фалит, възлизат на над 100 милиона лева.

ПРЕДЛАГА НА РАЗСЛЕДВАЩ ЖУРНАЛИСТ ДА СТАНЕ МИНИСТЪР, ЗА ДА НЕ ПИШЕ СРЕЩУ НЕГО

7. Скандалите с участието на Кирил Петков, продължават и понастоящем. Преди по-малко от месец журналистът от "Бивол" Асен Йорданов заяви, че лично Кирил Петков му е предлагал да стане министър и да закрие сайта си, защото политикът бил ядосан от разследване на журналиста.

СЛЕД КАТАСТРОФАТА КРАЙ АКСАКОВО ВЕЧЕ СЕ ЗАГОВОРИ,  ЧЕ И "СЪУЧАСТНИК В УБИЙСТВО"

8. Днес за Кирил Петков вече се заговори и като за „съучастник в убийство“. Така беше наречен той публично от няколко анализатора заради тежката катастрофа с колата на НСО, отнела човешки живот и изпратила в болница в критично състояние втори. Карал ли е наистина шофьорът на Петков с превишена скорост? Ако – да, защо Петков си е позволил да настоява държавният служител да нарушава правилата за движение по пътищата и носи ли някаква дори и само морална и политическа отговорност за станалото?

Всичко това тепърва предстои да се изяснява от разследващите в рамките на досъдебно производство, което вече тече.

Дотук събрахме едва част от публичните скандали с наказателноправен привкус, в които Кирил Петков е вземал участие, откакто изобщо е политик. Вероятно има и други, за които хората дори и не знаят. Въпросът е дали за поне едно от изредените Петков ще поеме някаква отговорност. Или ще станем свидетели на история по Достоевски – на поредното престъпление, без наказание.