Не мога и нямам право да коментирам това, което г-н вицепремиерът внася, но мога да коментирам своите лични разсъждения. Вярвам, че регулацията е наистина крайно необходима, защото трябва да има справедливост и по някакъв начин безкрайните шумове през нощта да приключат. Същевременно вярвам, че не е правилно подходено към внасянето на този закон. Не говоря чисто административно, а по-скоро чисто прагматично. Това заяви пред репортер на БЛИЦ кметът на община Царево Георги Лапчев по повод внесените от Валери Симеонов поправки за шума в заведенията и преместваемите обекти.

"Някак си много набързо премина и нямаше достатъчно време за дебат. За голямо съжаление той със сигурност ще се отрази както на малкия бизнес по морето, така и на целия туристически бранш, защото се случва в навечерието на туристическия сезон. Това, което ме притеснява, е, че има нужда от още дебат, защото това не е специализиран закон. Това е закон, който не се случва само в морското крайбрежие, а и в цялата държава", добави той.

"Има рестриктивни текстове като: "Забранява се озвучаването на откритите пространства в жилищните райони". Искам да попитам тогава какво се случва с междублоковите пространства в кварталите в София или Пловдив? Разсъждавам чисто като гражданин, а не като кмет на община, макар че той със сигурност ще се отрази и на туристическия продукт, който предлага Южното Черноморие. Не за друго, тук вече коментирам само община Царево, може би това да има регулации на фънзони или зони за жилищно строителство, където да живеят хора, е много хубаво като идея, но тогава трябва да се пише на бял лист. А истината е, че градовете и селата са от 100 години, че и повече. Така че ние няма как да вкараме такава крайна регулация и да заявяваме крайни рестрикции, а именно: "забраняваме" или "разрешаваме", заяви Лапчев.

"Мисля, че просто има нужда от още малко дебат, за да бъде намерена златната среда и може би да бъде секторирана някак си територията чрез текста заради особеностите в различните места, които трябва да бъдат съобразени. Мисля, че един текст не може да обхване цялата фактология в страната. Необходимо е дебатът да бъде по области, но да бъдат поканени общинските кметове и бизнесът и всеки да сподели болката си, защото опасенията на много от колегите ми е, че ползите ще са много по-малки от щетите. Истината е, че, когато хората се жалят, те се жалят при нас, кметовете. Моето мнение като кмет на община е, че този закон влиза прибързано и е добре той да бъде отложен", заключи кметът на община Царево.