И лъжците понякога се объркват и казват истината. Доказа го премиерът Кирил Петков, чието идване на власт беше заченато в лъжа, продължи в лъжа и по всичко изглежда ще приключи в лъжа. Но при днешното знаково гласуване в Народното събрание, при което кабинетът „Петков“ се превърна в първия в най-новата ни история, свален с вот на недоверие, министър-председателят се обърка и каза и една истина.

„Този вот е само една малка стъпка по един много дълъг път“, изсъска през зъби от трибуната Петков. Вярно, каза го с очевиден анонс, че няма намерение да сдава властта. Че ще се опита да използва конституционния текст, според който сега отново ще получи мандат за съставяне на кабинет, за да се пробва да остане във властта. Че ще го прави по досегашния начин – със задкулисни договорки, пазаруване на депутати и впиване със зъби в плътта на държавата и гражданите й.

Фактът обаче си е факт – вотът на недоверие, при който 124 депутати категорично отказаха да оставят България в ръцете на политически наемници, ръководени от задкулисието. И е първата, но ключова стъпка по един наистина дълъг, но жизненоважен път – освобождаването на България от хватката на същото това задкулисие, дирижирано и ръководено от енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев. Олигарх, който от десетилетия източва ресурсите на страната чрез свои подставени лица в политиката.

Политически наемници-проксита, дължащи цялата си кариера на тартора на кръга „Капитал“ и неговата машина за манипулации. Съгласили се да предават, продават и разграбват България и гражданите й в негова полза, а по пътя да пълнят и собствените си сметки.

За последните 15 години почти не е имало правителство, в което Прокопиев да не е имал свои проксита. И така допреди 6 месеца, когато се сдоби с премиер и почти цял кабинет, лично инсталиран от него на кормилото на властта. С манипулации, с пропаганда и с договорки и поети ангажименти на тъмно. Именно заради тези ангажименти, които е поел към кукловода си олигарх сега Кирил Петков ще продължава отчаяните опити да остане във властта. Ще пазарува депутати. И ще мята опорки, спуснати му на спявки в олигархични офиси, както направи и днес от трибуната на парламента, когато за пореден път се опита да вмени на други собствената си същност на кукла на конци.

Да изкара опозицията и в частност основния враг на ментора си олигарх - ДПС, изпълнител на задкулисни поръчки. Че движението е трън в очите – и на Кирил Петков, и на Иво Прокопиев заради упоритостта, с която слага прът в далаверите, с които източват обществените ресурси и джобовете на всички нас – гражданите на държавата, много добре знаят, както олигархът, така и усмихнатото му лице под наем.

А колкото и самото лице под наем да се пъне и да обяснява от трибуната и по беззъби интервюта, че си отива не заради собствената си некадърност и продажност, истината вече лъсна. Кабинетът му падна не заради отстояването на демократичните ценности, които нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито цялата компания около тях някога всъщност са изповядвали, но сега се опитват да изкарат причина за свалянето си.

А заради олигархичната си същност и опитът на „промяната“ да запрати чрез поредната подмяна България във времена на диктатура, беззаконие и мутренски похвати, от които едва се отърсихме и никога повече като общество не искаме да се повтарят. Олигарсите като Иво Прокопиев обаче оцеляват само в такива времена и именно затова гласувания като днешното са исторически. Защото са крайъгълни камъни по дългия път на възмездието и на освобождаването на България от хватката на задкулисието.

Ивайло КРАЧУНОВ