От личния ми анализ на ситуацията и това, което съм работил в системата, бих казал, че полицаите са постъпили правилно, като естествено трябва да има уговорка, че трябва уточнение каква е била конкретната ситуация.

Това заяви в ефира на Нова телевизия криминалистът Иван Савов по повод на случая от понеделник, при който полицайка от 4-о РПУ в столицата стреля по обирджии и рани единия. По-късно той издъхна от раните си.

„Във всеки един случай служителите са направили всичко нужно, за да спрат бягащите извършители“, каза той.

„Първият изстрел вероятно е бил предупредителен. После сигурно е имал изстрел в краката. Тогава сигурно лицето е тръгнало да пада, когато е било застигнато от новия изстрел, който най-вероятно е бил насочен отново към краката“, каза Савов.

По думите му целта е лицето да остане живо, за да бъде предадено на съдебната система.

Полицаите не са психопати и убийци. Никой колега няма да тръгне да стреля към бягащ престъпник.

У полицаите се налага страх от използването на огнестрелно оръжие. Полицаите знаят какво ще им се случи след това“, каза той.

Савов изчете член 87 ал. 1 т.3 и каза, че именно по нея полицаите са използвали оръжие в този случай: „Когато заподозрян бяга от злодеяние, без да спира на предупреждение и команда да спре“ уточни Савов.

„Даден е предупредителен изстрел във въздуха. Полицаите най-вероятно са извикали „Спри!“, „Легни!“. Лицето не се е подчинило и е продължило, недопускайки че полицаите ще стрелят“, каза още Савов.

По думите му най-голямата перверзия в Българското законодателство е, че са допуснали адвокати да пишат текстовете.

„Адв. Марковски да почете малко по-сериозно законът за МВР и да си коригира мнението, защото е писано, че има значение при стрелба дали заподозреният е с лице или гръб, което е нелепо.

След обира в София: Адв. Марковски шокира защо може да погнат полицая за умишлено убийство

Да съдят полицай, който си е изпълнят задълженията, за умишлено убийство, е абсурдно, въпреки че се е случвало“, каза Савов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук