"Който не познава миналото, няма бъдеще - урок, който българофобите в РСМ знаят по-добре от нас", пише в социалната мрежа анализаторът Кузман Илиев, по повод твърденията на македонският президент Пендаровски и на премиерът Ковачевски, че Макрон е внесъл промени в приетото от НС френско предложение за ветото, което задоволява Скопие, тъй като не включва историческите въпроси.

Промени ли под “другарски съд” и натиск позицията си България преди седмица? Чинно. Припомням, че на КСНС преди няколко месеца “4+1” бяха предварителни условия за старт на преговорите. Сега “предварителните” условия са доста по-малко. Да сме започнели и разговори пък ще го мислим; страхотна “сделка” било това и още, и още...

Ще гоним Михаля, да знаете. Преговорна позиция няма да имаме такава вече. И пак ние клякаме, а мачкащите македонските българи сърбокомунисти край Вардар - излизат мъжкари. И новото редактирано предложение устройва именно тях, защото явно ЕС бърза геополитически.

Всъщност, ако им е толкова важно да са в ЕС на северномакедонците - защо просто рязко не изтриха наглите лъжи в учебниците си, не спряха кражбата на културно-историческо наследство като оправят фалшифицираните извори - за азбуката, Средновековието, Възраждането и Новата история? Защото знаят, че без тях са нищо, без история - няма народност. Затова и сега Макрон дава заден за историята - нямаше как да е другояче. Ние дали го знаем обаче…

Огромен скандал! Пендаровски с шокиращи разкрития за "модифицираното" френско предложение

Само България има легитимност да лидира преговорите с РСМ, а другите страни в ЕС трябваше да се съобразяват. Иначе е малко спорна ползата от такова самоубийствено вегетиране - дори да си на масата на “богатите”…

Премиерът в оставка Петков искал ли е да пусне Македония като външен ангажимент към други политически центрове - ясно е, че да. От ден едно. Но това значи, че работиш за чужд интерес, а българското ти е вторично - тъжна работа.

Всъщност ако това не му е било цел номер 1 е плашещо, защото растящите стремително дълг, смазващата инфлация, астрономически дял на държавните разходи от БВП, несигурните газови доставки, липсата каквито и да било реформи (дори в съдебната система), липсата трета година на енергийна стратегия при положение че въпросът касае оцеляването на нацията…

Не зная къде му е силата - може би в борбата с мафията, която го прелъсти и изостави, а не той нея. За отбелязване е и че Борисов направи такъв нисък и срамен поклон до земи по темата Македония, че само гледайки отстрани, свят да ти се завие. Но пък подложи за евроатлантическа коалиция… Явно.

Националните ни катастрофи касаят Македония - защото преди Балканската война срещу Османската империя допуснахме да бъде “разделена” политически зад гърба на борбените македонски българи, а след като пратихме най-силните й бойци (избрали българската армия) в Тракия, Македония стана лесна плячка за сърбизиране и погърчване на влезлите като на парад “верни” съюзници/съседи...

И то след като ние вече я бяхме освободили, смазвайки османците. Неподготвената ни политическа класа, обезмисли върховната физическа и духовна саможертва на българите за спасяване на останалата поробена част от българското етническо землище след Освобождението ни - Македония. Правим подобна глупост и сега.

ЕС и САЩ днес пък правят грешката на Русия от 19-и век. Хем ни е помогнала да се освободим, хем после ни унижава и ни се меси във вътрешната политика по най-дърварски и нагъл начин.

Днес става същото: хем сме част от голямото европейско семейство, хем никой не ни брои за слива и се водят преговори със страна, в която е опасно да си българин.

А във Foreign Policy дори излезе статия срещу нас, в която ачик-ачик пише, че който е националист (явно е лошо да знаеш и и почиташ историята на народа си), е Путинист и България трябва да ударена от САЩ, които да признаят претенциите македонската нация и всичките й исторически претенции. Не беше ли това задачата на Георги Димитров от Сталин - създаването на македонска нация върху окървавения труп на българщината? Да се смееш ли, да плачеш ли.

Защо се бърза с това “разширение” на ЕС? Цъфнал ли е нещо точно сега той? Война ли предстои или какво? Друга хипотеза: Украйна трябвало да започне преговори, но едва след като Западните Балкани стартират. Ама нали беше съюз на ценности, бе другари, на заслуги, реформи и човешки права?!

Ужким. Вместо да вкарва тотално деградирала като политическа философия и етика българомразка страна, ЕС трябва да обезпечи енергийната и ресурсната си сигурност, защото е тръгнал на война - финансова, ресурсна, енергийна - с половината свят, а само с “ценности”, които явно грам не са му силата…

П. П. Цар Борис III Обединител бил “фашист”, а кръволокът Тито - герой. Пийте си хапчетата, българофоби край Вардара.