„Националният съвет за тристранно сътрудничество, който отхвърли законопроекта за бюджета за 2024 година, има консултативни функции. Решаващо значение има обсъждането в парламента”.

Това заяви в предаването „Твоят ден” икономистът Гарабед Минасян.

Според икономическия анализатор Кузман Илиев до голяма степен Тристранката се е превърнала в проформа съвет.

„Няма никакво значение какво ще кажат социалните партньори, което е жалко, защото идеята е повече да се включват работодателите и синдикатите, да се чува гласът на бизнеса и онези, които защитават правата на трудещите се.

В момента държавата си решава и за минималната работна заплата, и за осигурителните прагове – това на терен създава изключително големи проблеми. Всъщност не сме питали тези, които създават богатството и защитават правата на работещите, какво трябва да се случва”, смята той.

Илиев посочи, че „в момента синдикатите искат по-високи доходи, което не е изненада, а част от работодателите говорят за това, че в проектобюджета има свръхоптимизъм по отношение на разходите, което е самата истина”.

„Това го казват всички, дори и феновете на Асен Василев. Самият факт, че можеш да кажеш, че ще има едни над 2 милиарда лева от таксата за руския газ, върху която няма правно основание кой да я събира и може да фалира „Булгартрансгаз” и след това собственоръчно да махнеш това перо, показва, че очевидно не е било сериозно разписването на такъв приход. Това е много притеснително”, каза още той.

И докато Минасян посочи, че е важно да бъде приет бюджет, защото в противен случай има риск от дестабилизация в държавата, Илиев смята, че е по-добре да няма такъв, ако той е вреден.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук