За мен е обидно за здравия разум да си мислим, че на хора като Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Борисов някой като Алексей Петров може да им влезе толкова в мозъка и да взима решенията вместо тях, че да се оправдават с човек, който го няма. Или са неподготвени, или са изключително неморални. Няма друг вариант. Това заяви пред БНТ анализаторът и председател на Съюза за стопанска инициатива. Кузман Илиев, коментирайки ролята на Алексей Петров за съставяне на правителството.

Петров никога не е парадирал с такова влияние. Тези хора с това, което правят, всеки ден доказват, че не се интересуват един от друг, играят си техните игри. Представяте ли си някой да ги накара да се наредят в колонка и да им каже какво да правят“, попита той.

„Чувал съм, че Алексей Петров се е познавал с бащата на Кирил Петков от много години. Зная, че Кирил Петков и Асен Василев не винаги са в перфектна комуникация.

Според Илиев историята с посредника е изключителна дъвка за народа, за да не гледат как в момента горивата изхвърчат, как животът му поскъпва феноменално.

„От г-н Петров съм чувал, че трябва да има някаква политическа яснота и когато не се справя единият, да дойде другият, а не да виждаме коалиция, която многократно се оформя пред очите ни и постоянно, заради лични проблеми, не искат да я случат. Само това съм чувал“, заяви анализаторът.

Кузман Илиев коментира и падането на забраната за внос на украински стоки. Той определи като грешка в реториката изказването на премиера Николай Денков, че зърнопроизводителите са терористи.

„Тези количества храни, зърно, слънчоглед притесняват някои земеделци. Трябва да се адаптираме, защото те ще минават насам. Трябва да се намери балансът, където да не сблъскваме земеделците с преработвателите“, посочи той.

„Огромните проблеми на земеделците ни са, че са неконкурентноспособни на румънците, че не могат да поливат, имат проблеми със собствеността на земята“, каза още Илиев.

„Бизнесът и средната класа имат нужда само да са оставени да работят. Политическите игрички на дребно са за отвличане на вниманието от постоянно поскъпващия живот, проблемите пред бизнеса и производството, загубата на енергиен суверенитет и конкурентоспособност - вкупом водещи до деиндустриализация на българската икономика“, заяви Илиев. 

„Забравете това за дефлацията, няма как да се случи, няма как да видим бензина отново 1.50 лв. и баничката да стане 50 ст.

Това, което се случва в Черно море и милитаризиране му ще тежи на горивата.  Ако по права линия от Русия към България горивата са достигали за ден и половина, сега ще достигат за 3-4, отгоре, от Румъния през Гърция, не зная дали ще има достатъчно количества.

Искаме количества на достъпна цена. Сега виждаме, че може би количествата няма да са достатъчни.

Очаквам бензинът да стигне 3 лв. и дори да ги мине. Имаме неприятна перфектна буря по линия на горивата“, категоричен бе той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук