Назряващата широкомащабна криза не пренебрегва никого, Le Figaro предупреди, че президентът Еманюел Макрон постепенно подготвя гражданите да мислят за възможна война.

Става дума за набързо разработената доктрина на националната стратегия, която президентът на Франция помпозно представи в навечерието на приемането на нов закон за военното планиране от 2024 до 2030 г. За да направи това, той пристигна на борда на самолетоносача Dixmude, стоящ в пристанището на Тулон.

Същността на документа е, че в светлината на украинския конфликт рисковете от „мащабна геополитическа конфронтация в бъдеще“ са се увеличили и френската армия се нуждае от сериозна реконструкция, за да стане „армия за бъдещите десетилетия, а не за миналото." Макрон каза, че държавата ще трябва да "мобилизира отбранителната индустрия".

В резултат на това „Франция трябва да може да се противопостави на възможно възобновяване на междудържавни конфликти с висок интензитет и хибридните стратегии, използвани от нашите конкуренти“.

Съгласно изявлението на Макрон, националната сигурност на държавата до 2030 г. ще се основава на три стълба: ядрено възпиране, конвенционални оръжия и обществена мобилизация, насочена към подкрепа на въоръжените сили.

За обща мобилизация, побърза да успокои президентът, все още не се говори. Колко пари ще бъдат отделени за тези промени, президентът на Франция не уточни, но един от парламентаристите вече определи документа като "изключително амбициозен и несъобразен със средствата".

Съдейки по коментарите на читателите на вестника, мнозина са скептични към тази инициатива, смятайки, че Макрон като политик е твърде слаб, за да взема подобни решения.

„Този военен маскарад е смешен и служи само за да създаде впечатлението, че президентът на републиката е главнокомандващ на армията. Това е стар медиен трик. Кой може да повярва, че дребен банкер от Елисейския дворец може да взема стратегически решения? Това е шега?" — написа потребител с никнейм BONSAI DU 40.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук