“С течение на времето присъствието на богати украинци на Лазурния бряг започна да се усеща все по-силно. И една августовска вечер на 2018 г. в популярния театър на Ница “Вердюр” билетите бяха разпродадени до шушка, тъй като щеше да има концерт на един малко известен тогава във Франция актьор, който свиреше и пееше с група за фолклорна музика - Володимир Зеленски, пише Труд.

Това се случи осем месеца преди той да бъде избран за президент на страната си. А някъде в средата на 2019 г. вилата “Седр” в Кап Фера бе купена за 200 млн. евро от най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов. Той е лицето, което притежава огромно състояние, натрупано от експлоатацията на стоманодобивната промишленост и енергетиката в родината му и е президент на футболния клуб “Шахтьор” (Донецк).

Та този бизнесмен придоби изведнъж красива сграда с разгърната площ от 1700 квадратни метра, вдигната върху земя с площ 140 декара и собственост в миналото на белгийския крал Леополд II”.

 

Вилата “Седр” в Кап Фера бе купена от Ринат Ахметов, но останаха съмненията, че това e подарък в аванс за Зеленски

 

Цитираният текст е абзац от просторна статия в съботния брой на флагмана на френския печат в. “Монд”, посветена на нашествието на украински олигарси в прочутия Лазурен бряг във Франция.

Внимателният му прочит, тоест вглеждането между редовете на абзаца и проследяването на мисълта на автора Люкас Манизини, оставят впечатлението, че въпросната вила е била купена за Володимир Зеленски в знак на бъдеща благодарност към новоизбрания държавен глава за нещо си.

За разлика от италианските журналисти, които преди девет месеца написаха в прав текст, че една вила в курорта Форте дей Марми на Апенините е собственост на Зеленски, ама придобита “под чуждо име” от кипърска офшорка, френските им колеги не са толкова прями.

И май никога няма да публикуват нелицеприятно твърдение за държавен глава на власт, дори да имат камара доказателства за някаква явна далавера - знае се как те третират под сурдинка любовните или финансовите авантюри на техните управляващи, говорейки с догадки и оставяйки читателя сам да си прави изводите. Та точно такъв е абзацът за концерта на Зеленски в Ница през 2018 г. и напазаруваната от Ахметов вила “Седр” през 2019 г.

По-нататък в текста обаче Люкас Манизини сякаш нарушава това златно правило на френското пишещо братство, тъй като на практика потвърждава дебелата връзка на Зеленски със свръхбогатия Ахметов.

В разговор с украинския философ и университетски преподавател в Западна Европа Михаил Минаков Манизини търси отговор на въпроса дали е подобаваща волята на президента на Украйна да преследва забогателите на гърба на обикновените украинци далавераджии чрез сътворения неотдавна в Киев закон за борба срещу олигарсите. И Манизини отговаря на питането, цитирайки Минаков:

“Клановете на украинския елит не са изчезнали и остават мощни. Все още не е публикуван регистърът, в който трябва да бъдат изброени лицата, засегнати от закона против олигарсите. А Андрий Ермак - ръководителят на президентската администрация и №2 след Володимир Зеленски, публично заяви, че сега “не е подходящият момент”.

След това Минаков разказва как в началото на 2023 г. украинската полиция организирала обиск на могъщия олигарх Игор Коломойски, собственик на няколко телевизионни канала и дългогодишен поддръжник на президента Зеленски, чийто политически възход бил тясно свързан с въпросните телевизии.

“Но преди да влязат в дома му, разследващите си събуха обувките” - казва през смях философът, намеквайки, че ченгетата са внимавали да не оцапат нещо в в дома на Коломойски в прекия и в преносния смисъл. “Ами тези олигарси определено не са третирани от властта като останалата част от населението на Украйна”, натъртва още Михаил Минаков пред “Монд”.

 

Множество украински баровци си живеят царски на Лазурния бряг във Франция (на снимката - Ница)
 

Голяма част от статията във всекидневника всъщност е написана въз основа на разкритията на украинския журналист Михайло Ткач за избягалите на Лазурния бряг преди началото на войната и след нея украински баровци.

Отраканият репортер ги нарича остроумно и с ирония “Батальона Монако” - термин, придобил голяма популярност в Украйна, с който се обозначават стотиците членове на семействата на спасили се от мобилизация олигарси, живеещи сега в бутиковото княжество Монако и френските градове и курорти наоколо Ница, Кан, Кап Антиб, Сен Жан Кап Фера, Ментон и др.

Мнозинството от тези фрашкани с пари украинци са си купили луксозни вили и апартаменти основно чрез кипърски офшорки, други като търговците на алкохолни напитки - братята Игор и Григори Суркис, плащат на година 2 млн. евро за мезонет в свръхлуксозния “Монте Карло Бей Хотел”.

Намерилите подслон на Лазурния бряг имотни украинци обаче не само са бизнесмени, но също така политици и бивши депутати, както от партията на Зеленски, така и от опозицията, членове на управата на големи градове като Харков, международни аферисти, сприятелили се с величия от ранга на бившия американски президент Бил Клинтън, с шефове на международни финансови колоси и т. н.

Като общо между всички тези баровци е и това, че карат мощни разпознаваеми луксозни автомобили, с които отвеждат наследниците си до престижните училища и колежи в района или пътуват до съседна Италия и вътрешността на Франция. Като макар и да се стремят да бъдат дискретни, лицата от “Батальона Монако” често създават проблеми на местните ченгета.

Например с поставянето пред вилите им на няколко охранители с автомати Kалашников в ръце - нещо абсолютно забранено във Франция.

Освен това украинците на Лазурния бряг си живеят в мир и разбирателство с настанилите се там преди тях руски олигарси, сякаш на другия край на Европа техните бедни братя и сестри не гинат като мухи в кръвопролитната война на Киев с Москва.

А разпространяваният из приказното кътче Ница всекидневник “Нис - Матен” забеляза преди броени дни, че от няколко седмици баровските автомобили с украинска регистрация се трошат на поразия от неизвестни злосторници. Чупят се с щанги огледала и стъкла, режат се гуми, драскат се с отвертки и ножчета вратите и калниците, изчегърват се знамена и символи на Украйна.

А пред месец фоторепортер заснел надраскан в прахта на капака на такъв автомобил надпис: “Go home, deserter!” - “Връщай се вкъщи, дезертьор!”. Това е много сериозно предупреждение-призив пред лицето на ужасната война, която не всички украинци изживяват при еднакви условия, коментира всекидневникът на Лазурния бряг.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук