Прогнозирах аз, че Англия няма да е много добре след Брекзит и предсказанията ми за жалост се сбъдват. Всеки ден идват новини за недостиг на зеленчуци и работна ръка, но аз смятам, че най- големият недостиг е този на достойнството. Това пише Лорд Евгени Минчев в свой коментар, публикуван в Труд. 

Централна дума в речника на Великобритания, днес губи своята репутация и сила, като е набутана в кьошетата на мълчанието пред фактите, ситуациите и пропадащите възможности те да се променят.

Като човек, който дели времето си между Лондон и София, ще препоръчам нашата столица пред тази на Негово Величество. Да, Лондон е величествен и космополитен, но трябва не само дупе, а и много други телесни и мозъчни части, за да оцелееш.

Иначе, ядеш достойнството си, от което за британци почти не е останало. Самото то, от твърдо и вековно, започва да се превръща в себепоглъщаща се кашичка, въргаляна от мозък на мозък и уста на уста.

С раздрусване крушата на кралското семейство, освен че окапаха гнилите плодове, то те оставиха и много заразяващи мъхове и лишеи, отразили се изобщо на стабилитета на британското самочувствие. Колкото и да обичат Хари, никой не може да се сложи биографията му в микровълновата си печка или да я намаже на филия и да закуси. Освен че струва някъде 20 паунда и ако ме питате, не се продава много добре.

Поразяващо е как тази горделива нация постепенно започва да „сдава багажа“ пред очевидното. А то е, че поне където аз пребивавам, се виждат все повече празни магазини, без оглед да бъдат наети скоро. Щандовете не са чак толкова празни, но са еднообразно заредени.

Изоблистват бисквитите, сухи сандвичи, безалкохолни и шоколадови изделия. Поведението на купувачите е на несигурност, на забързаност и почти без усмивка. Хората зад щанда често изглеждат много тъжно и предават това на клиента.

Луксозната индустрия също „яде дедовия“, като пред луксозните ѝ порти спират все по-малко луксозни автомобили, а покупателският поток е все по-често ориентиран към магазините, тип мол, само че аутлет.

Грамади от ризи с респектиращи марки, едноцветни сака, безвкусни пуловери, истински обори за продукция, стигнала далеч под цената си.

Разкошни сгради, където отоплението винаги е било на 6, днес са недопустимо ледени - също показател за настъпващите икономии и икономическо съобразяване.

В някои висши кръгове обаче, все още не падат по гръб. Ако не си британец, ще те залеят с първоначалното си презрение, с някои снобски прояви, като това да не ти разбират акцента, да те питат седем пъти за името на страната, от която идваш.

Животът там става все по-повърхностен, но това няма да помогне на британците да преодолеят случващото се. Много британци напускат страната, започват да живеят във Франция /странен избор/ и на други места.

Тук е мястото да кажа, че прогнозираното от мен, че България ще стане най-доброто място за живеене, започна да се сбъдва.

А на британците, особено на ония, високомерните, ще цитирам Псалм 91 /Отец, чрез ангела, чрез Давид, към хората/ „Само с очите си ще гледаш и ще видиш въздаянието на нечестивите“. Ще се превърне ли Лондон в един леден Сибир, с ледени нрави и хора?

Fashion idol

Васил Петров

 

Радвам се на редките случаи, в които български звезди са облечени прилично. При Васил Петров е прието и очаквано това модно кокетство, но тук той е надминал себе си.

Талантливият мъж заслужава внимание на червения килим, било то на Бродуей или на някоя стена на славата в България. Вечерната му визия, задължаваща и респектираща, дава директни послания на колегите му, чиито имена ще премълча.

Теодосий Спасов също е в церемониално облекло, единствено бледосинята вратовръзка не ми се струва на място. Ще си позволя шегата да кажа, че изглеждат като току-що сгодени. Един друг...

Светско събитие

Аристократи на Мартеница бал в Лондон

 

В един от най-недостъпните частни клубове в Лондон- ROSL, бе поставено началото на седмицата на Мартеница бал. В клубът, за който се говори, че е домът, в който е роден принц Филип, се случи откриването на бала, почетен гост на който беше Нейно Кралско Височество принцеса Катарина от Югославия.

Катарина е внучката на последния югославски крал Караджорджевич, първа братовчедка на крал Чарлз Трети и кръщелница на българския цар Симеон Втори.

Всеки гост получи мартеница, а домакинът разказа историята на този забележителен български символ. Сред гостите беше и бизнесдамата Ребека Риофрио- светската кралица на Лондон, която също бе закичена с мартеница.

Доайен на театъра

Проф. Сейкова подари скици на Бачев

 

На рождения си ден, прочутата преподавателка, актриса и режисьор проф. Надежда Сейкова посети представление на своя възпитаник Мариан Бачев. Свежа за своите 92 години, достолепната дама издържа спектакъла, в края на което му поднесе скици, рисувани от покойната й дъщеря Цветомира Николова.

Бачев прие този жест с благодарност и насълзени очи, получавайки огромен букет с цветя. Бачев, който работи за телевизията на Слави Трифонов е един от много ангажираните театрални актьори с утвърден репертоар и публика.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук