За първи път съдебната система работи в такава екстремна ситуация, но тя продължава да работи с немалки темпове. Това увери пред БНР представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

И в пандемични условия съдебната система не спря да работи, дори в пиковия момент, обясни той. 

Относно атмосферата ВСС и на съдийската му колегия в частност той посочи, че „категорично не е враждебна“ и дори в случаите на по-продължителни и тягостни заседания „наличието на хора, които имат различно виждане, може да промени някои неща“.

По повод фигурата на разследващия главния прокурор Боян Магдалинчев коментира, че това може да става чрез избор във ВСС ad hoc (по конкретен казус - бел. ред.), измежду действащите прокурори, когато има наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор или неговите заместници, а не само на „уличен натиск - да се каже: той извърши престъпление“.

„Според мен точно в този избор не би следвало да участва главният прокурор“, подчерта представляващият Висшия съдебен съвет.

Законовите норми ще гарантират независимост на този прокурор от главния прокурор, както в административно и йерархично отношение, така и в процесуално, смята Магдалинчев. Той припомни, че според решение на Конституционния съд всеки един прокурор може да извършва такова разследване.