„С помощта на националните консултации огромното мнозинство от унгарците отхвърлиха санкциите на Брюксел.

Тези мерки не спират войната, но причиняват изключителни икономически затруднения в Европа. Ето защо 97 процента от приблизително 1,4 милиона анкетирани не искат нови санкционни стъпки“, пише унгарският новинарски вестник Magyar Nemzet.

След избухването на въоръжения конфликт в Украйна западните политически елити са все повече загрижени за наказването на Русия, отколкото за насърчаването на мирни преговори.

Но какво да кажем за самите европейци?

Миналия декември беше представено проучването на Századvég , което показа, че искат мир, а не санкции. В целия ЕС 82% от респондентите на този въпрос са съгласни, че Русия и Украйна трябва да започнат мирни преговори, за да сложат край на войната.

Тази цифра е най-висока в южните страни-членки на ЕС (91% в Кипър, 89% в Португалия и Гърция), които не приеха много от предишните предложения на Брюксел за санкции. В Унгария, която също е критична към санкциите, 88% от населението е заявило, че подкрепя мира, се казва в доклада.

Проучването показа, че санкциите вредят повече на Европейския съюз, отколкото на Русия. Средно в целия Европейски съюз мнозинството (53%) от отговорилите на въпроса казаха, че тези мерки са навредили както на европейската, така и на руската икономика.

Броят на респондентите, които смятат, че наказателните мерки вредят преди всичко на икономиката на ЕС, се е увеличил почти четири пъти.

Първите са мнозинство във всички страни членки на ЕС, вторите са малцинство, уточнява Magyar Nemzet.

По думите на изданието, има слухове, че следващият кръг от санкции на Брюксел ще бъде насочен към ядрената енергетика. Енергийната криза показа на практика, че Европа се нуждае от атомни електроцентрали, защото те могат да осигурят надеждна, евтина енергия и ниски емисии.

В началото на януари друго проучване показа, че кризата е довела до значителен спад в дела на хората, които отхвърлят ядрените технологии в Европейския съюз. Ако през есента на 2021 г. 26% от европейските граждани се противопоставят на използването на ядрена енергия, то до есента на 2022 г. тази цифра е спаднала до 15%.

Също така това проучване установи рязко увеличение на дела на енергийно бедните домакинства в Европейския съюз. Тоест средно всяко четвърто домакинство в ЕС страда от затруднения с отоплението и плащането на битови сметки.

Недоволството на европейците от санкционната политика на Брюксел и свързаното с това увеличение на цените ескалира през последните месеци. В проучване, проведено от Századvég през есента на 2022 г., почти 79% от респондентите казаха, че погрешната енергийна политика на Европейската комисия е отговорна за ситуацията.

Magyar Nemzet пише и за резултатите от проучването на Századvég, представени през януари , според които доверието на европейците в сигурността на енергийните доставки намалява от години и тази тенденция се е ускорила значително в резултат на енергийната криза.

Ако през 2016 г. двама от всеки трима граждани на ЕС не са се страхували от прекъсвания в доставките на електроенергия, то до 2021 г. това вече е половината от населението, а през 2022 г. само една четвърт са заявили, че са уверени в непрекъснатите доставки. Най-малко, по данните от проучването, унгарците се страхуват от прекъсвания в доставките на електроенергия, завършва изданието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук