Районната прокуратура в Манхатън (Ню Йорк) ще повдигне обвинение на Доналд Тръмп, свързано с предполагаемо заплащане на две жени (бивша порнозвезда и модел на Playboy), с което се е целяло мълчанието за сексуалните им контакти с бившия президент.

Смятам, че съображенията за този ход са по-скоро политически и с него либералният естаблишмънт в САЩ направи своя избор по отношение на това кого предпочита за свой опонент на изборите за президент в страната през 2024-та година. Това пише в профила си докторът по политически науки Мартин Табаков. 

Ето какво пише още той: 

И това е именно Доналд Тръмп. Защо, при положение, че либералите го атакуват?

Подобно обвинение веднага ще предизвика ярост, мобилизация и консолидация на републиканците около бившия президент.

Самият Тръмп вече се представи като жертва и ще бъде героизиран протяжно като такава оттук до края на президентската кампания.

С това той ще циментира и без това добрите позиции, които има, преди стартирането на първичните избори на Републиканската партия.

Особено имайки предвид, че на тях гласува преобладаващо именно твърдото ядро на партията (и нейното разширение в лицето на MAGA-движението), тоест електоратът, който ще реагира най-критично на повдигнатото обвинение.

Нищо не можеше да помете Рон ДеСантис в такава степен, както тази пресметлива атака на либералите срещу Тръмп. Със същите крайници, с които демократите се опитваха да свалят Тръмп четири години, сега му помагат да стои изправен. Но само за известно време.

Още повече, че самото обвинение изглежда нелепо, особено на фона на това, че процедурите за импийчмънт срещу Тръмп през 2019-та и 2021-ва година бяха инициирани за неща като злоупотреба с власт, обструкция на Законодателната власт и подтикване към метеж.

А в случая ще става дума за пари, заплатени на жени за мълчанието им.

Вероятно обвинението ще се развива в посока на това, че всички средства, които са били инвестирани в определени резултати на една кампания, е трябвало да бъдат декларирани, тоест принципът на публичността и отчетността.

Ерго, възпрепятстването на определен обем от информация (кандидатът за президент Доналд Тръмп е правил секс с жени, различни от законната му) чрез заплащането на определена сума (тоест подкуп), е нарушение на закона.

Тук дебело спекулирам, тъй като не съм специалист. Но аз лично не виждам как подобно нещо може да бъде облечено достоверно юридически и да издържи в съдебна зала.

Не на последно място, Доналд Тръмп е доказал, че подобен род неща просто не му се лепят. В рамките на кампанията му през 2016-та година чухме формулата му за интимното случване с жените (Grab 'em by the p….) и това не се отрази негативно на рейтинга му.

Либералите в САЩ искат не да избодат очите, а да изпишат веждите на Тръмп, защото знаят, че той ще е по-лесният за преодоляване опонент на президентските избори догодина.

Един силен Тръмп в рамките на първичните избори на републиканците ще бъде един слаб Тръмп на вота срещу демократите.

А това вече го гледахме през 2020-та година. И понеже либералите ще имат достатъчно слаб кандидат на изборите, искат да се подсигурят и с такъв на републиканците.

ПС1. Най-голямата жертва на всичко това дори не е Рон ДеСантис, а съдебната система на страната, но това е друга тема.

ПС2. Мелания е по-хубава, просто човекът е идиот.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук