Изкуствен интелект фалшифицира новини. В центъра на скандал се оказаха снимки, които показват ареста на Доналд Тръмп. Те се реалистични, но не са истински, предаде БНТ.

Генерирани са от изкуствен интелект и са разпространени в социалните мрежи от Елиът Хигинс, който е основателят на групата разследващи журналисти "Белингкат" и колега на Христо Грозев.

Британски журналисти: ЦРУ финансира Bellingcat, за да подкопава правителства, които са независими от Вашингтон

Всичко това им повишава популярността главоломно и за отрицателно време стигат до 5 милиона и половина души. И не само това - идеята вече е вайръл и след "ареста" на Тръмп. Иновация, която размива границата между фактите и дезинформация с оправданието за сатира.

Хигинс публикува уж "на шега" кадрите в Туитър, но само два дни по-късно те събират милиони гледания. Въпреки че в коментар към публикацията си той пише, че това са "снимки от ареста на Тръмп, докато чакаме истинското му задържане", те са толкова реалистични, че наистина могат да ни заблудят.

 

 

В същото време самият Тръмп предупреди за "смърт и унищожение", ако му бъдат повдигнати обвинения като част от разследването на Сторми Даниелс за укриване на пари, съобщава Newsweek.

В публикация в Truth Social Тръмп отрече каквото и да е неправомерно действие, нападайки окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг на фона на сериозни индикации, че предстои потенциален исторически арест.

"Какъв тип човек може да обвини бивш президент на Съединените щати, който е получил повече гласове от всеки действащ президент в историята, и е водещ кандидат за номинацията на Републиканската партия, в престъпление, когато е известно на всички, че такова няма, и също така е известно, че потенциална смърт и разрушение при такова фалшиво обвинение може да бъде катастрофално за нашата страна?" написа Тръмп.

"Защо и кой би направил подобно нещо? Само изрод и психопат, който наистина мрази САЩ!" казва още Тръмп.

В отделна публикация на Truth Social в четвъртък Тръмп предположи, че може да има "години на омраза, хаос и смут", ако бъде арестуван като част от разследването на Браг.

Барикади бяха поставени пред наказателния съд в Манхатън в понеделник сутринта като предпазна мярка след предишните призиви на Тръмп към поддръжниците му да протестират във вторник.

Полицията и други служители в Ню Йорк също се подготвят, ако Тръмп доброволно се предаде на властите, ако бъде обвинен, включително затваряне на улици и разполагане на допълнителни полицаи в града.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук