Цената на горивата трябва да е с 32 стотинки надолу, ако се вземе предвид дерогацията. Купуваме нефт с по-ниска цена на международните пазари, но "Лукойл" третира българския пазар все едно продава Брент или друг суров петрол от международните пазари, на които Русия и Саудитска арабия спекулират. Това заяви Мартин Владимиров, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на Нова телевизия.

Експертът обясни също, че реално на българския пазар през цялото време, т.е. от декември миналата година, когато влезе в сила дерогацията за страната ни, българският потребител с нищо не се е възползвал от нея. И не само възползвал, а и "Лукойл" генерира свръхпечалба от 200 000 милиона месечно и не плаща корпоративен данък за свръхпечалба у нас.

Вече двама министри отказват да я калкулират, а според Мартин Владимиров това създава значим корупционен риск.

Владимиров директно заяви, че това е "огромно преразпределяне на рушвети" у нас и трябва да се задействат разследващите органи. С или без дерогация няма никаква разлика в цените за българските потребители. С дерогацията А95 би трябвало да е 2.65 лв. - нещо, което не се вижда на колонката.

Единственият, който печели реално от дерогацията, всъщност е Руската федерация, която продължава да генерира приходи, за да финансира своята война в Украйна. 4% от приходите в бюджета на РФ се формират от дейността на "Лукойл" в България, посочи още Мартин Владимиров.

Няма икономическа причина да бавим отмяната на дерогацията, сигурен е икономистът. Има натрупан петрол достатъчно и в складовете, за да се осигури и преходният период към преминаване на неруски петрол.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук