Вярваме на сметките на математиците. В последните година-две всички сметки обаче са срещу нашия бранш. Аз лично съм против да се споменават в ефир толкова стряскащи цифри. Ние в последната година и половина се будим с плашещи числа колко хора умират и колко са заразени. 

Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

"Държави като Танзания, които отказаха напълно да съобщават каквито и да е цифри, имат най-много починали и заразени. 4 години в нашата история има с починали над 120 000. Тази година ще е по-зле от миналата", плаши математикът Лъчезар Томов, който също бе в студиото. 

Алибегов пък бе категоричен, че ресторантите не са фактор за разпространението на вируса: "Отварят се, затварят се заведения, заболеваемостта е същата. Със затварянето на училищата и моловете се облекчава заболеваемостта", смята той. 

Според него обществото е много разделено заради мерките: "Като видиш, че разпространението идва от точка А, не може да затвориш точка Б и точка В, защото първото е политически некоректно", категоричен е Алибегов. 

Томов смята, че заведенията не са ниско рискови. "Когато има епидемия във фаза на дифузия, тя се разпространява навсякъде. Не е само в заведенията, заразата е навсякъде. Трябва да се намери компромисен вариант", смята математикът. 

Той е категоричен, че има начин да се намали рискът.

Алибегов призна, че има зелен сертификат. "Това е единственият шанс бизнесът да работи. В Европа този сертификат влезе в сила при 60% ваксинация. Под 60% е опасно за икономиката. Ние го въвеждаме на 20%", каза той. 

По думите му трябва да се признават тестовете за антитела, както и да се направят напълно безплатни бързи тестове, а не да се плаща за пробата. 

Томов се съгласи, че броят на ваксинираните е малък и иска хората да бъдат притискани за ваксинация.

Алибегов смята, че преболедувалите трябва да могат да получат зелен сертификат за 3 месеца, дори и без да са били регистрирани в РЗИ. "Така правят и в Австрия. Тези хора ще могат да излизат в страната, не да пътуват в чужбина", обясни той. 

Той попари здравните власти, че явно само те са били изненадани от тази К-19 вълна. 

Томов пък смята, че човек, който не е регистриран в системата, не може сега да получава облаги. "Той призова за тотален локдаун за две седмици и после да се продължи мярката със сертификата", каза той.

Този вирус е много по-заразен от преди. След 7 до 10 дни ще видим промяна на заболелите. Има повече болни деца от преди - около 22%. С мерките в училищата ще видим промяна. Може да се стигне до локдаун. Не е коректно обаче сега да се въведе зелен сертификат и после по-тежки мерки. Трябва да има постоянство", каза математикът.

Алибегов помоли политиците да се вслушат в предложенията на бизнеса и да си стиснат ръцете.