Невъзможно е атакуването от хакери на българската избирателна система. Това каза проф. Михаил Константинов, предава агенция "Фокус".

По думите му не може да бъде хакнато нещо, което е изключено от мрежата, а българските изборни резултати не се обработват с мрежово свързани компютри, а на изолирани машини.

„Не, че не може да се хакне изолирана машина, това вече е висш пилотаж и изисква пряка физическа намеса, което органите на сигурността няма да допуснат. В българската изборна машина няма компютърна обработка в мрежа.

Има мрежова връзка между отделните общини и ЦИК, но там само се предават предварителни данни – и да ги хакнат и да не ги хакнат, няма значение. Резултатът си го носим на флашка, вкарваме го в изолирания компютър, обработваме си го и за разлика от много други високотехнологични държави, които ги хакват непрекъснато, и ще продължават да ги хакват, българската изборна система не може да бъде хакната“, обясни анализаторът.

Проф. Константинов допълни, че предстоящите местни избори ще са най-скъпите в историята на страната, като изрази надежда да няма, по думите му, издънки. Увеличени са възнагражденията на избирателните комисии, както и тези за охрана на изборния процес.

Той допълни, че с решението от днес на ЦИК се предотвратява и възможността за повтаряне на изборната трагедия в София от 2015-та година, когато членове на секционни комисии повече от денонощие бедстваха заключени в "Арена Армеец", а седем от тях бяха хоспитализирани.