Какво точно се случи в българското село Осина, превърнало се изведнъж в огнище на новия коронавирус? Вече седмици тече спорът чия е вината за COVID-19 в Осина. "Дойче Веле" тръгна по следите на заразата.


Специалисти в България вече констатират известно затихване на заразата, а през последните дни броят на новозаразените с коронавируса е по-нисък от броя на излекуваните. Падат ограниченията и пред приема в болници.

Но какво да се направи, за да не заразяват пациенти както други пациенти, така и своите лечители? Медици в България вече станаха жертва на COVID-19.

Правителството реши само седем болници в София да лекуват болни от COVID-19, а останалите, които имат по двама-трима пациенти, ще запазят отделенията в резерв, но няма да приемат. В същото време три болнични организации, в които членуват десетки от над 350-те болници в страната, поискаха пациентите за планов прием да бъдат хоспитализирани след PCR тест за коронавирус.

Защо няма PCR тест на входа на болниците
В отговор на запитване, от Министерството на здравеопазването (МЗ) заявиха, че “не се предвижда въвеждане на задължителен PCR тест както при хоспитализация в лечебно заведение, така и при дехоспитализация”. Позицията на МЗ е, че такова изискване “значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи”.

Към момента заплащаните от НЗОК PCR тестове се правят по преценка на лекуващия лекар или на Районната здравна инспекция (РЗИ), но само ако пациентът има белодробна инфекция като бронхопневмония. За целта бе променена Наредба 9, където е регламентиран основният пакет дейности, а НЗОК одобри разходи от 60 милиона лева за тестовете при единична цена от 60 лева. Тоест, средствата биха стигнали за 1 милион теста.

Ако лечебното заведение иска да тества пациент само за да се увери, че не е с коронавирус, разходите си остават за негова сметка. В някои болници са въвели за тяхна сметка бърз тест за COVID-19 при прием, но за това изследване е известно, че не е особено надеждно. PCR тестовете си остават към момента златният стандарт.

В своя позиция от 14 май МЗ посочи, че „PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения”.

Но как болниците да предпазят пациентите и персонала си от заразени с коронавируса, след като PCR тестове се заплащат от НЗОК само при определени условия? Този въпрос има и финансова страна - болница, в която е открит коронавирус, спира приема.

А няма ли пациенти, няма и клинични пътеки. Следователно няма и приходи.

Случаят "Осина"
Така стигаме до случая, при който благоевградското село Осина се оказа огнище на заболяването, без да има официално обяснение от институциите кой е донесъл вируса. Заразата пламва след завръщането на местна жителка с онкозаболяване, изписана на 16 април от столичната болница “Свети Иван Рилски”.

Жената е починала малко след това - на 21 април, а впоследствие нейни роднини, медицинската сестра, грижила се за нея, както и хора, подготвяли я за погребението, се оказват с положителни проби. При изписването си жената не е тествана за коронавирус. При постъпване в “Свети Иван Рилски” я тестват с бърз тест, който е отрицателен, а скенер е показал, че няма данни за пневмония.

Заради заразените от близкото ѝ обкръжение директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов и роднини на жената публично посочиха болницата като източник на заразата.

“Ние вярваме на лекарите (от РЗИ-Благоевград, б.а.) каквото ни казват - това е, аз не мога да кажа кой е прав и кой е крив”, заяви за ДВ кметът на селото Славчо Хаджиев и също припомни, че потвърдените случаи на COVID-19 в Осина са от близкия кръг на починалата А.Л.

“Това не доказва, че тя се е заразила в болницата. Може да се е случило след изписването, при транспортирането например”, заяви пресаташето на “Свети Иван Рилски” Моника Николова.

В отворено писмо от 11 май от болницата настояха д-р Калоянов да се извини за твърденията си, че заразата е дошла от “Свети Иван Рилски”. В разговор, който се е състоял още на 15 май, д-р Калоянов обеща да отговори на въпросите, но впоследствие не реагира на нито едно от десетките обаждания и напомняния.

Не пожелаха да говорят и други служители на РЗИ-Благоевград. Аргументите им: “Нека д-р Калоянов да каже, нали него питате”, “Знаете ли какви неприятности може да си имаме”, “Не ни създавайте проблеми с колеги”. Така остана без отговор въпросът дали д-р Калоянов потвърждава версията си за столичната болница като източник на заразата в Осина.

Наред с всички останали здравни дирекции в страната, на 27 април РЗИ-Благоевград е получила списък от РЗИ-София. Този списък е съдържал имена и контакти на 488 пациенти, преминали през отделението по хематология на УМБАЛ “Свети Иван Рилски” в периода 3-18 април.

В тази връзка от болницата попитаха в откритото си писмо защо А.Л. не е била тествана, нито е била под карантина, след като в РЗИ-Благоевград са разполагали с информация, че е била контактна.

Списъкът обаче е получен след смъртта ѝ, настъпила на 21 април, така че това е нямало как да се случи. И тъй като аутопсия не е правена, и до ден-днешен не е потвърдено дали жената е била с COVID-19. Нито пък има официално становище къде може да се е заразила.

А заразата продължава да се разпространява
Заради огнището в село Осина и увеличаващия се брой хора с коронавирус, кметът на община Сатовча Арбен Мименов издаде заповед за задължително носене на маски на открито. В Осина случаите на заразени с коронавируса вече са над 30, регистрирано е и второ гнездо на заразата в общината - в село Ваклиново.

Арбен Мименов потвърди, че хората от Ваклиново са били в контакт с жители на Осина. Запитан дали Осина трябва да се постави под карантина, кметът заяви: “Така смятах още на 3 май, след като се разбра за първите случаи на COVID-19 в селото - за да се предпазят хората и там, и в другите населени места. Но регионалната здравна дирекция (в Благоевград, б.а.) си има своя методика за преценка - там решават”.

От “Свети Иван Рилски” настояват, че като лекари са си свършили работата. В болницата установяват, че имат пациент с COVID-19 чак след изписването на човек, лекуван в отделението по хематология и диагностициран с коронавирус на 18 април. Жената от Осина е изписана два дни по-рано, “в стабилизирано състояние без данни за каквато и да е вирусна инфекция”.

А както знаем, при изписване не се прави тест, освен ако пациентът не е бил лекуван от коронавирус. В този случай се изисква един отрицателен PCR тест, който се заплаща от НЗОК “в рамките на болничното лечение”, обясниха от МЗ.

Пациентът с установена зараза е постъпил в УМБАЛ “Свети Иван Рилски” на 3 април - тоест, лекувал се е по едно и също време и в едно и също отделение с жената от Осина, постъпила на 4 април. След като на 18 април се разбира, че въпросният човек е с коронавирус, с PCR тестове са изследвани всички пациенти, които са били на лечение в отделението, както и целият медицински персонал. (Болницата разполага с една от малкото акредитирани PCR лаборатории в България, така че съмнение за коронавирус може да се потвърди или отхвърли за 4 часа.)

Впоследствие съставеният от болницата списък с имената и контактите на пациентите, преминали през отделението в периода 3-18 април, е изпратен на РЗИ-София, откъдето го разпращат на останалите регионални здравни дирекции, включително и на тази в Благоевград. Това означава, че в райони, където има пациенти от списъка, от съответните здравни звена трябва да ги проследят и карантинират.

В отговор на запитване до Министерството на здравеопазването, оттам съобщиха, че от списъка са издирени 453 лица, които са поставени под медицинско наблюдение. Проведено е епидемиологично проучване, като идентифицираните като лица с близък контакт са поставени под карантина, проведени са и лабораторни изследвания с PCR. В резултат са установени 25 лица с положителни проби, като 24 от тях са хоспитализирани в лечебни заведения.

Докато чакаме
В откритото си писмо “Свети Иван Рилски” заявява, че още на 27 март е бил въведен задължителен бърз тест за коронавирус при прием на пациенти. Сега от болницата съобщиха за нов тест за пациентите си, който дава надеждни резултати - автоматизиран хемилуминисцентен имуноанализ с микрочастици (CMIA).

Все още си чакаме тестовете, няма ги, заяви на 6 май премиерът Бойко Борисов във връзка с поръчаните чрез Еврокомисията PCR тестове. И докато чакаме, държавна болница и държавна институция вече седмици спорят чия е вината за COVID-19 в Осина. Вместо да се гарантира сигурност за медици и пациенти още на входа на болниците.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!