Преди да говорим защо въобще  прокуратурата предприе този ход, трябва да отбележим нещо друго. Изправени сме пред един мащабен проблем, а именно, че ниското доверие към институциите се прехвърля върху достоверността на информацията от тях. От седмици се опитват да ни убедят, че прокуратурата действа без доказателства и обвинява някаква фирма.

Това заяви в ефира на Нова телевизия юристът Марин Киров.

"Формира се неправителствен сектор и граждански натиск, които обвързва този случай с по-мащабен сценарии. Тази случка излиза от рамките на процеса. Има политически контекст във всичко това, на който прокуратурата беше редно да отговори. Доказа се, че прокуратурата действа на база на доказателства", каза Киров. 

"Дали разкриването на доказателства беше правилен или грешен ход, времето ще покаже", добави той.

В студиото с него бе и адвокат Марин Марковски. Той обаче счита за неправомерни действията на институцията: 
 

"Прокуратурата има право на политическа самозащита, защото има отправени упреци. Аз понеже безкрайно обичам професията и уважавам закона, тъй като без него няма да им цивилизация, е редно обаче да кажа, че всеки един политически акт на прокуратурата е неправомерен и абсолютно безсмислен, даже в някаква степен опасен", поде Марковски. 

"Аргументацията ми е разумът в обществото - това означава законност. Има два аспекта - морален и правен. Когато говорим за работа на прокуратурата обаче единствената оценка дали нещо е правилно или не е прочитът на закона. Той е това правило, без което обществото не може", добави той.

"Това прокуратурата да убеждава обществото, изкарвайки доказателства, не се е случвало досега. Това, което е направено по това дело е нередно. Да се убедят хората, че даден човек е виновен не е трудно.

Тези доказателства обаче не са достатъчни
, освен това имаме записано в конституцията, че всеки е невинен до доказване на противното", заяви Марковски. 

Киров обаче обясни, че този удар срещу прокуратурата е бил с политически акцент и е целял да компрометира избора на главен прокурор и по-точно кандидатурата на Иван Гешев.

"Привърженик съм на това, че магистратите трябва да говорят само със съдебните си актове. Извънредна ситуация бе това вчера наистина.

В предишни дела и медийни случаи е имало теч на данни, дори и на СРС-та, но те не са били огласявани официално. Трябва да се внимава да не бъде нарушена презумцията за невиновност", каза той.

"Този случай просто се използваше за ескалиране на напрежението. Да, прокуратурата отговори рязко, но всичко вече има връзката с кандидатурата на нов главен прокурор. Случаят беше политизиран и институцията се защити", смята Киров.