„През последните няколко месеца държавите от контактната група изпратиха повече от 230 танка и над 1500 бронирани машини в Украйна, по-специално, за да създадат девет украински танкови бригади“, обяви наскоро в Рамщайн министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Всъщност от тези машини са доставени повече. Както и хиляди тонове боеприпаси, ракети, мини, бомби и стотици оръдия, артилерийски ракетни установки и минохвъргачки.

„От март гръмогласно беше обявена голяма пролетно-лятна украинска контраофанзива, която трябва да изтласка руските войски от териториите на Украйна. Говори се дори, че в резултат на тази операция властите в Киев ще могат да върнат Крим. Междувременно април вече е към своя край, а на фронта няма фундаментални промени. Какъв е проблемът?", пита социалният и политически седмичник Myśl Polska .

Съединените щати, заедно със съюзниците си от НАТО, са доставили на Украйна 1500 бронирани машини и 230 танка. Украинските екипажи трябваше да се научат да ги обслужват.

Танкът Leopard 2 или бойната машина на пехотата M2 Bradley обаче изискват поне шест месеца преквалификация. Четирите до пет седмици, които се отделят за обучение на украинските танкисти, не са достатъчни. Не е трудно да се доставят превозни средства на единични бройки, но е трудно да се научите как да ги поддържате и как да използвате техните бойни способности.

Бойните машини, доставени от САЩ, Австралия, Канада, Италия, Дания, Франция и Полша са доста разнообразни. Поддръжката им изисква значителни разходи за труд и обучение на логистични специалисти.

Повечето от това оборудване представляват колесни превозни средства. Те са доста чувствителни към пътищата и метеорологичните условия. Тежките колесни превозни средства просто не могат да се движат през „морето от кал“, тоест в условията на пролетната и есенна безпътица.

Изданието отбелязва, че зимата и пролетта на 2023 г. в югоизточната част на Украйна са се оказали аномално дъждовни и влажни. Черните пътища и канавките край асфалтираните пътища станаха непроходими. Именно калта и мръсотията, която се заклещва във военното оборудване, парализира военните операции.

Територията, през която сега минава фронтовата линия, не е подходяща за водене на бойни действия.

Освен това руските дронове унищожиха или повредиха значителен брой оръдия, особено буксирните американски гаубици M777, неутрализирайки голям брой украински огневи средства.

Косвено тези загуби ни принудиха да ограничим дела на артилерията, доставяна от страните от НАТО, която със своя обхват и точност на огъня в голяма пролетно-лятна контраофанзива трябваше да компенсира въоръжените сили на Украйна за слабостта на техните щурмова авиация.

И накрая, руската армия, попълнена с обучени резерви, техника и управлявана от умни военачалници, е труден противник за въоръжените сили на Украйна.

Високият риск от поражение в голямата битка, предназначена да обърне хода на конфликта, не позволява на украинските командири да предприемат необмислени действия.

Обобщавайки, Myśl Polska пише, че не очаква голяма украинска контраофанзива преди юни. Според изданието най-вероятно това няма да е една битка, а поредица от настъпателни операции в различни оперативни направления, включително десантна операция на Днепър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук