Съединените щати са надеждно защитени от всякакви ядрени оръжия, включително и от руските, заяви командващият на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джон Хайтън, цитиран от световните агенции.

"Всички тези ядрени възможности, за които говори Русия - ядрени хиперзвукови ракети, ядрени торпеда, ядрени крилати ракети и така нататък ...  Знаете ли какво? вие, както и преди, не може да откриете стратегическите ни подводници, вие не можете да премахнете около 400 ракетни пускови площадки по цялата територия на САЩ, вие нищо не можете да им направите на тях. Ето защо нашата възпираща способност не подлежи на съмнение. Ние можем да доминираме и да отговорим на всякаква атака, независимо откъде идва тя".

Това заяви генерал Хайтън на конференция за военно-космическата отбрана по повод шумната пропагандна кампания около обявените от руския президент Путин нови ядрени оръжия.

По-рано, по време на слушания в комитета по въоръжените сили в Конгреса на САЩ генерал Хайтън заяви: "Ние сме подготвени да отговорим на наличните заплахи и никой не не трябва да се съмнява в това". 

По думите му, освен масирана атака срещу САЩ, Русия не е в състояние да направи нищо, на което Вашингтон не би могъл да отговори. 

"Между другото, те (Русия, бел. ред.) не знаят къде се намират нашите подводници, а те са в състояние да унищожат тяхната страна, ако решим да тръгнем по този път", посочва Хайтън. 

На 1 март в обръщение към руския парламент Путин разказа за хиперзвуковото оръжие "Авангард", което може да лети в плътните слоеве на атмосферата със скорост 20 скоростта на звука. 

Освен това Путин говори за ракетния комплекс "Сармат", авиационния ракетен комплекс "Кинжал", крилата ракета с ядрена двигателна установка "Буревестник", атомната безпилотна подводница "Посейдон" и лазерното оръжие "Пересвет". 

Превод: БЛИЦ