Руският президент Владимир Путин ще загуби войната заради грешните си преценки. Това е прогнозата на Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи на Република България и бивш посланик на страната ни в Турция.

В "Денят започва с Георги Любенов" Нейнски заяви, че според нея грозното лице на войната ще доведе до ерозия на авторитета на Путин дори и в самата Русия.

"Войните рядко се развиват по начина, по който е планирано. Мисля че Путин ще загуби войната заради грешни преценки. Той подцени способността на украинците да защитят земята си - Володимир Зеленски е пример да съвременно лидерство за цяла Европа.

Подцени също решителността на НАТО да действа, както и готовността на руския народ да участва в подобни действия." - каза Нейнски

Според нея знакът, който дава НАТО, е много ясен. Алиансът няма да допусне да бъде застрашена сигурността на нито една страна-членка.

Това е отбранителен съюз и допълнителното разполагане на войски има за цел да не допусне разрастването на конфликта, каза още Нейнски.

Тя допълни, че последствията от руската инвазия в Украйна тепърва предстои да се оценят, но вярва, че светът няма да е същия след тази война и много хора и институции ще трябва да се определят.