Това, което наблюдавам през последните дни, е преходът от предизборни пламенни речи към следизборна психотерапия. Ясно е, че за загубата на някои ключови градове за ГЕРБ е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване на резултатите и опит да се отиде на следващ етап - бюджет, конституционни промени. ГЕРБ ще влезе в работен режим, от който всички имаме нужда. Това заяви премиерът Николай Денков пред БНР.

Припомняме, че в последните дни Бойко Борисов отправят остри критики към партньорите си в управлението на страната, като и вчера на Националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново прозвучаха нападки - на тема корупция и за Бюджет 2024.

Денков очаква същият тип театрална сценка за Бюджет 2024 като в предишните години. Той е сигурен, че депутатите ще приемат добър бюджет за следващата година.

Разглобката е факт, а Борисов отсече: Не ни наричайте вече сглобка, тези 2 неща я развалят! ВИДЕО

Една от неизвестните е дали финансирането по ПВУ ще се случи в края на 2023 г. или в началото на 2024 г., посочи премиерът. Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3-те процента дефицит, а оттам нататък приходи и разходи трябва да се обсъждат експертно. Приказките на едро да няма дефицит не помагат особено, защото е в пълно противоречие с исканията "дайте да дадем на кметовете", каза Денков.

Той е виждал как протичат обсъжданията на бюджета - сблъскват се интереси, но накрая резултатът е добър.

Денков подчерта, че бюджетът за капиталови разходи е с 50% по-голям от сегашния. Твърденията, че няма средства за общините са неверни, коментира премиерът. Няма да правим чешмички, няма да правим стадиони там, където няма отбор, заяде се леко Денков с партията на Бойко Борисов. Резултатът от постната пица в бюджета по време на управлението на ГЕРБ е този, че България е на опашката на ЕС по отношение на минимална заплата и ниски доходи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук