Некачествени примеси в дрогата довеждат до смъртни случаи у нас. Всякакви боклуци се прибавли към наркотика, което се оказва фатално за много хора. Това разказа в интервю за Агенция БЛИЦ Мая Михайлова от центъра по наркомания. Имало много родители, които връзват и заключват наркоманите. Мая Михайлова е експерт към звено "Лечение е рехабилирация" и консултант към Центъра за информация, консултация и насочване на лица, зависими от наркотици. Сградата се намира на ул. "Пиротска" 117, където хората, имащи проблеми с наркотиците могат да потърят помощ от специалисти.
- Г-жо Михайлова, с какво точно се занимавате в този център?
Националният център по наркомания е орган, който е ръководен в облстта на зависимостите. Занимаваме се с обучение на специалисти, с моторинг и оценка на програми дали хората, които се лекуват го правят по правилата за добра практика. Тук имаме отдел (focal point) по проблемите на наркотиците и наркоманиите, който работи в изследователска област и изследва как като проценти се развиват нещата у нас и Европа и подържат връзка с европейския център по мониторинг. Правим оценка на тенденцията на заболяването, но ние имаме тенденция по-скоро близките да ни търсят, защото не знаят как да доведат конкретния човек с нарко зависимост и да го накарат да се лекува. Голям процент отричат, че имат такъв проблем, не желаят да се лекуват.
- Идват ли много хора да търсят лечение при вас?
От миналата година досега са минали 157 човека за тези 10 месеца, откакто функционира центърът. Голяма част са близките на закъсалите с дрога. Иначе е трудно да се прецени на месец по колко хора идват.
- А кои преобладават - представители на силния или на нежния пол? 
Ние в България повтаряме световния мащаб, а той е 4 към 1 в полза на това, че мъжете употребяват повече наркотици. Жените пък са водещи при алкохола и медикаментозната зависимост (тоест успокоилни), взимат и приспивателни повече. Но хората не забелязват, че това е проблем при жените. 
- В обществото има нагласа, че наркоманите са извършители на престъпления и криминални прояви. Вие имате ли информация срещу наркмани да са извършвани престъпления. Например над жените с наркотична зависимост? 
Не. Това, което сред хората се говори, че наркотично зависимите извършват престъпления, това са хора, които са забъркани с опиатна зависимост. Иначе нямаме данни за извършени престъпления срещу болни от някаква зависимост хора.
-  Имате ли изследвания, кои точно прибягват до наркотиците? Като възрастови групи и социално положение?
За 2006 година, когато е правено специалното проучване на националния фокусен център, 315-330 000 са използвали само по веднъж наркотици, до тази година те са се повишили с около 20 000. Около 20 000-30 000 души са наркозависими, като 90% от тях използват хероин. Най-често хората, които прибягват до наркотиците, са във възрастовата граница между 18 и 29 години. Статистиката обхваща възрастова група до 60 години.  От 2006-та година няма по нови изследвания. Много хора употребяват, но не всички са зависими. Зависимите са една много малка част.
- Идват ли интелигентни хора, които ползват наркотици? Срещали ли сте такива случаи?
То общо взето не зависи толкова от интелекта. Зависими са хора с всякакво образование. Има такива, които не са завършили средно образование, но има и такива, които са завършили университет. Тази зависимост се е развивала плавно, но все пак накрая стават наркозависими.
-Имали сте много срещи с наркозависими, кой е случаят, който най-много ви е развълнувал?
Много са случаите, имам доста истории, които са ме развълнували, но те не си приличат даже. Някой хора ги слагат наркоманите под един знаменател, но наркоман с наркоман не си прилича. Единствено си приличат по начина на употребата и симптомите на болестта, но иначе са много различни. Има много, които са свързани с психотравми от детството. Други от любопитство са се пристрастили, а са започнали от добри семейства. Някои дори имат и психично друго заболяване. Наркоманията може да дойде от конфликти в семейството или ако си бил хипер активен като дете и не са ти обърнали внимание.
- На каква възраст са хората, които прибягват до наркотика? Колко годишен е най-старият наркоман, който е потърсил помощ при вас?
Има и 40-годишни наркомани, така да ги наречем ветераните. Някой, които са почнали преди 20 години са тръгнали с не много известни тогава морфинови вещества, които тогава са били на мода.
- А кои са сегашните модерни наркотични вещества?
Най-голямата тенденция е за амфетамини, но марихуаната винаги си остава на мода. Тя се употребява като от ученици, студенти, така и от възрастни хора. Напоследък правят смески между амфетамин и марихуана, за да се засили ефекта.
- На какво според вас се дължи фактът, че напоследък зачестяват информациите за загинали от свръх доза младежи?
Може да е от нечист наркотик, да не е това, което са им предложили. Те не могат да знаят какво им се предлага. Някакви заместители и други вещества, които се примесват с хероина и могат да доведат до смърт. Друга причина може да е той да си бие доза, без да е отминало влиянието на предишна доза, като така се получава свръхдоза.
- Като заговорихме за некачествена дрога, често ли се предлага такава?
От това, което споделят, много често е нечист материалът, слагат всякакви боклуци, включително лекарства, които могат да доведат до смърт или тежки увреждания. Ако човек трябва да се бори с този проблем, трябва да се бори не само с лечението, но и с предлагането, тоест правната система трябва да си свърши работата.
- Кой е най-ефективният метод за лечение на наркозависимите и има ли такъв метод изобщо?
Лечението е продължителен процес и той си има етапи. Започва се с мотивация за лечението и се завършва с рехабилитационна програма. Няколко са фазите, като на всяка от тях, ако спреш, лечението се води неуспешно.
- Справят ли се комуните с лечението и какъв процент от излезлите оттам заличават завинаги проблема?
За някои това е най-ефективното лечение, но то е според индивида. От него зависи дали ще успее или не. В световен мащаб, като и в България, 30% успяват. Но е нужен продължителен процес на възстановяване. Заболяването се води хронично, затова трябва да се спазва конкретен режим.
- Не е ли вредно това събиране на наркоманите на едно място, събирането в групи? Не влияе ли зле на лечението?
Ако се прави по правилния начин и екипът е стабилен не. Груповата терапия е един от най-ефективните методи. Като те са настроени за нещо лошо в групи, това може да им повлияе много добре за лечението, като им се внедри положителната страна. В комуните има правила, йерархия по които минава всеки пациент. Ако не е минал предното ниво няма израстване. Има две комуни, които са лицензирани и там нещата се случват добре.
- По еднакви методи ли работят комуните в България?И какви са те?
Методите са различнии се взимат от различен чужд опит. В България се ползват норвежкият и белгийският опит. Като влезеш в една комуна, не е същото като в другата.
- Как най-често реагират родителите, когато разберат че детето им е наркозависимо? Търсят ли веднага помощ? Срамуват ли се? Крият ли го детето?
Има различни случаи. Обикновено първо се отрича проблемът. Много време минава в "не, детето ми не е наркоман", като така се губи време за лечение. Някои си гонят децата, не им оказват подкрепа, други търсят сами всякакви начини да се преборят с проблема, дори залагат жилища.
- Не е ли по-добре да се прибегне до специалист в подобна ситуация?
.По- добре е. Има случай, в които родители заключвват децата си, връзват ги, разказвали са ми и такива случаи. Слава Богу не са много такива хора. "По-добре да е вързан, отколкото мъртъв", разсъждават понякога родителите, чувала съм ги тези неща.
- Имат ли понякога родителите вина, че децата им са прибегнали до дрогата?
Те много често се обвиняват "аз ли го убих", но вината е по-скоро комплексна. Не можем да натоварим едни родители, които не са знаели как да си възпитават детето, как да го опазят. Вината е, че има предлагане на наркотици. Нямаме данни родителите да дават наркотици на децата си.
- Какво не знаят хората за процеса?
Може би, че не знаят, че има лечение. Има една максима "няма бивши наркомани", която битува в обществото. Но на практика не е така - има бивши.
- Къде могат да ви намерят хора, които имат желание да се лекуват?
Националният център по наркомания се намира на улица "Пиротска" 117. Могат да ни намерят и на телефон 02/ 8326136
Интервю на Милан Николов, БЛИЦ