Разбилият се самолет в Иран украински самолет "Боинг 737” със 176 души на борда вероятно е бил свален след терористичен акт.

Останките са се разпръснали на десетки километри, а това не може да стане с удар в земята.

Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия експертът по авиационна сигурност Ангел Борисов.

Припомняме, че самолет "Боинг 737” на Украинските авиолинии се разби вчера малко след излитането си от летището в Техеран.

Всички 176 души на борда загинаха. Машината е минала преглед преди 2 дни. Засега не са установени причините за инцидента, но по всяка вероятност става дума за техническа неизправност. 

„За мен най-учудващият коментар е, че изключват терористичен акт. Външната картина не отхвърля тази версия. Самолетът се е разпръснал на десетки километри. Това не може да стане с удар в земята, а само при експлозия във въздуха - експлозия на двигател или взрив на ракета”, заяви Борисов.

„Когато имаме удар в земята и експлозия, се появява кратер и отломките се разпръсват около него цилиндрично. В случая това, което се показва, са малки парченца, които са разпръснати на огромна територия. По-вероятно е експлозията да е станала във въздуха. Самолетът е нов, на три години. Отказ на двигател и експлозия, ние не сме виждали в нашата практика през последните 20 години”, обясни той.

„Възможностите са две - или да бъде терористичен акт с поставена бомба вътре, или да бъде ударен отвън с ракета. Имаме ракетни нападения и обстрели. Докато не се разчетат черните кутии, не знаем дали е терористичен акт”, каза още Ангел Борисов.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!