Балканският полуостров е разкъсван от политическо напрежение в последните години, а това влияе негативно на всички страни намиращи се там. Това заяви в "Денят ON AIR" бившият посланик в Албания и Косово д-р Боби Бобев. Според него много трудно ще бъде осъществена идеята за зона подобна на Шенген, в която да участват Албания, Косово, Черна гора и Северна Македония.

Д-р Бобев също така сподели, че идеята за свободен обмен на хора, капитали и стоки на Балканския полуостров няма как да бъде реализирана, докато страните не изчистят проблемите помежду си.

"Прищина и Белград са на нож. В последните месеци диалогът между двете страни спря. В Косово се разклати правителствената коалиция - министър-председателят казва едно, а президентът и председателят на парламента друго. Сърбия и Косово трябва да седнат на масата за преговори. Това ще е доста трудно, но в края на краищата трябва да го направят. Не мисля, че Албания, Черна гора, Косово и Северна Македония ще формират конфедерация. Те искат да направят минипространство  подобно на Шенген, което да е за обмен на стоки, хора и капитали. Това обаче е малко вероятно, тъй като на Балканите цари политическо напрежение", обясни Бобев.

Той също така допълни, че извинението от страна на Турция, за изказването на Мевлют Чавушоглу относно родната политика, е начин да бъдат изгладени отношенията между двете държави.
"Това, което каза говорителят на външното министерство на Турция, е извинение с половин уста. Те не искат да възникне напрежение в нашите взаимоотношения. За момента не се говори за отлагане на посещението на Чавушоглу. Това означава, че ще има финализиране на случая", каза бившият посланик.