"Ситуацията с войната в Украйна е безкрайно сложна, защото една държава (Русия - б.р.), която доскоро беше възприемана като един от стожерите на световния ред, бидейки страна членка на Съвета за сигурност на ООН, извършва действия срещу суверенна държава, независимо от своите аргументи. Не виждам основания да сме прекалени оптимисти за момента".

Това каза пред БНР дипломатът Мирослав Зафиров, работи в Представителството на ООН за Близкоизточния мирен процес. По думите му вече се прави анализ защо Съветът за сигурност не функционира в своя най-добър вариант.

Той уточни, че "проблемът в Украйна не се случва от седмици":

"Провалът на преговорите за асоцииране на Украйна в ЕС, който се случи 2013-2014 г., доведе до това, което в последствие стана в тази страна. Не е редно в момента, когато сме свидетели на тази война, да обсъждаме какво е можело да се направи. Каквото е можело, е направено, очевидно е, че не е било достатъчно".

По думите на дипломата най-важното е вратата за преговори между Русия и Украйна да остане отворена:

"Страшното ще бъде, когато тази врата се затръшне. Ролята на посредниците е много важна".

Мирослав Зафиров определи Турция като подходящ посредник:

"Тя е ключова държава в Черноморския регион, има контакти и с Русия, и с Украйна. Турция добре се позиционира не само в регионален план, но и в международен. Очевидно тя успява да бъде посредник".

Според дипломата външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу може да бъде доста подходящ посредник в преговорите за мир между Москва и Киев.