Събитията от последните дни с руските дипломати показаха, че двете партии в САЩ са се заровили в своите окопи и имат твърде различни позиции, нещо повече – демократите обещават доста тежки дни за новоизбрания президент при утвърждаването на неговия кабинет. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Асен Асенов, доктор по икономика, преподавател в Американския университет във Вашингтон.

"Обама се опитва да защити своето политическо наследство и да намали влиянието на Доналд Тръмп върху общественото мнение, както и да засили своите козове в защита на "Обамакеър“, на програмата за здравеопазване, наред с другото и да омаловажи факта, че все пак Тръмп беше избран", твърди Асенов и признава, че очакването му е да има сближаване между САЩ и Русия, което било неизбежно.

"В някаква степен то ще бъде и за сметка на едно раздалечаване на отношенията с Китай, защото Тръмп предлага доста сурови мерки по отношение на Китай. Ако има една държава в света, за която е най-вероятно да бъде печеливша от избора на Тръмп, това е Русия. Китай може да се окаже от губещите, но всичко това тепърва ще става ясно", казва още експертът.