Безопасно е да се предположи, че всяко използване на ядрено оръжие може бързо да доведе до ескалация на локален или регионален конфликт в глобален, пише National Interest.

Както Хенри Кисинджър написа през 2014 г., „Демонизирането на Владимир Путин не е политика; това е алиби за липсата на такава".

Започнах работата си по тази статия по две причини. Първо, този октомври ще се навършат 60 години от Кубинската ракетна криза, когато СССР и Съединените щати бяха на ръба на ядрен конфликт. Това е повод да разгледаме по-отблизо външнополитическите уроци, които двете велики сили са научили от това драматично време.

Вярвам, че всеки американец ще се съгласи с мен, че не трябва да позволяваме експлозивната ситуация от 60-те години да се повтори. Важно е, че не само Русия и Съединените щати, но и други ядрени държави потвърдиха в общо изявление, че ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води.

Второ, свидетели сме на вълна на безпокойство от страна на международната общност и САЩ. експерти за възможността от ядрен конфликт между Москва и Вашингтон.

Този въпрос стана още по-остър през последните дни, когато висши служители на американската администрация започнаха да ни изпращат директни сигнали, предупреждаващи срещу използването на ядрени оръжия в руската специална военна операция в Украйна. Започнаха да се чуват заплахи срещу нас от официалния естаблишмънт.

Принстънският университет дори направи прогнози, че милиони американци и руснаци ще загинат при размяната на ядрени удари. Понякога ни се струва, че в този брой се връщаме в годините на маккартизма. Човек трудно може да забрави бившият американски секретар на отбраната Джеймс Форестал, който скочи от прозореца, крещейки „руснаците идват“.

В Съединените щати медиите изобилстват от публикации на псевдоексперти, които не познават историята и неправилно тълкуват сегашното състояние на нещата. Те погрешно сравняват днешната ситуация с кубинската ракетна криза.

Изявленията на някои политици и медии, че отношенията между САЩ и Русия преживяват безпрецедентна криза, могат да бъдат приети. Припомням, че само преди няколко години говорихме за труден етап от двустранния диалог. Никой обаче не можеше дори да си представи, че ще се стигне до толкова опасна точка.

Всичко, създадено в продължение на много години упорит труд, включително политически, икономически, културни, научни и образователни връзки, е хвърлено на бунището на историята.

Виждаме плачевна, пуста картина в контрола на въоръженията. Договорите за ПРО и РСМД потънаха в забрава. Договорът за открито небе на практика престана да съществува. Новият договор СТАРТ е към края на срока си на действие и, както многократно сме казвали, не се изпълнява напълно от американската страна. ДНЯО преживява сериозни сътресения. Никой не може да предскаже какво ще се случи след това.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук