Бавно, но сигурно, военнопромишленият комплекс в Русия се променя, което предизвиква сериозно безпокойство на Запад. Днес Русия се е превърнала в въплъщение на научните иновации в ерата на космическите технологии, а Пентагонът, Държавният департамент и Белият дом внимателно наблюдават това, пише "The National Interest", цитиран от pogled.info 

В ерата на киберсигурността и изкуствения интелект трябва да се подобрят и военните технологии. Според The National Interest, от няколко години Русия отделя голямо внимание на развитието на военните си технологии, а Пентагонът, Държавният департамент и Белият дом следят внимателно руските военни иновации.

Русия се превърна в въплъщение на научните иновации в ерата на космическите технологии. Кремъл е наясно, че бъдещите войни ще се определят от конфликти като Сирия, в които ще участва по-малко пехота и повечето от военните действия ще се извършват от въздуха с помощта на дронове.

Руските военни си мислят за революционни технологии, използвайки усъвършенствана и сложна роботика. Оръжията на безпилотните летателни апарати постоянно се усъвършенстват. Русия се опитва да изпревари другите страни и успява. Москва има 4 хиляди безпилотни самолети - вторият по големина парк след Съединените щати - и в това отношение изпреварва Китай.

В миналото руснаците нямаха достатъчно бойни дронове, а Москва водеше твърде малко бой. Придобиването на дронове от Израел имаше смисъл едва докато Москва се опита да преоткрие велосипеда, създавайки подобни устройства за своето разузнаване чрез обратен инженеринг. Вашингтон обаче намеква, че точно това прави Москва с безпилотния летателен апарат "Орион".

„Бавно, но сигурно, военнопромишленият комплекс в Русия се променя. Това предизвика сериозно безпокойство на Запад, особено предвид напрежението, което съществува между Москва и Киев.”, пише авторът на материала.

Неотдавна монополът върху най-напредналите военни технологии принадлежеше на САЩ, но Русия е решена да постигне военно превъзходство, въпреки санкциите и усилията на Вашингтон да предотврати износа на оръжие от Русия.

Москва постоянно организира конференции, семинари и практикуми, посветени на изкуствения интелект, и се опитва да направи ИИ иновациите приоритет на своята програма за отбрана. Министерството на отбраната отпуска достатъчно средства за тази област на научни изследвания и обръща специално внимание на роботизираните системи за изкуствен интелект. Кремъл се опитва да победи Запада, като се възползва от иновациите си в областта на изкуствения интелект и ги превръща във военни.

“Бившият посланик на САЩ в Русия, Майкъл Макфол, описа сегашната фаза на руско-американските отношения повече като "горещ мир, а не студена война". По време на Студената война започна надпреварата във въоръжаването и въпреки че това, което се случва сега, не е съвсем студена война, може със сигурност да се каже, че е настъпила някаква надпревара във въоръжаването”, заключава авторът на материала.