Данните, които ще бъдат получени от купените от Турция руски зенитно-ракетни системи С-400 могат да бъдат използвани от Русия. Това каза ген. Валентин Цанков, бригаден генерал от резерва, експерт в Центъра за изследване на отбраната и сигурността и заместник-председател на Асоциацията на сухопътните войски, цитиран от Фокус.

Той обясни, че рисковете за придобиване на такъв комплекс от страна членка на НАТО са, че при нейното използване в учебна дейност системата би могла да намери слаби места в изтребителната и не само авиация на страните членки на НАТО.

С-400 е въведена преди 12 години в руската армия, каза още той, като уточни, че тя има много по-добри технически данни от американския й аналог.

„Тя е създадена като система, която да противодейства на така наречената „ядрената триада“ и покрива в голяма степен съвременните изисквания. Има голям периметър на откриване на целите, около 600 км., което е добра далечина за откриване на Балканския и Европейски театър. Тя унищожава на между 240 и 400 км. и притежава три вида ракети за различни типове цели,“ обясни той.

Ген. Валентин Цанков каза още, че общата загуба за Турция, ако излезе от проекта за F-35, ще е около девет милиарда долара. Той обясни, че цената, която Турция е платила до момента за участие в проекта F-35, е около милиард и половина.

Ген. Цанков припомни, че причина южната ни съседка да се обърне към закупуването на руските С-400 бе отказът на САЩ да им продаде американска зенитно-ракетна система MIM-104 Пейтриът.