Русия действа на международната арена подобно на великите държави от миналите столетия, твърди историкът от Бонския университет Харалд Бирман в интервю за немската телерадиокомпания ARD.
„Сегашната световна политика напомня по-скоро не ситуация от времето на Студената война, а от силовата политика на ХІХ или началото на ХХ век. Путин води „голяма игра”, в която великите държави играли със столетия. Ние се отучихме да мислим с тези категории, особено в Германия” – казал Бирман.

Според него, охлаждането в отношенията на Русия и САЩ има малко общо със Студената война, която представлявала сблъскване на две идеологии. Той също така изключил вероятността за военен конфликт между двете страни.

Влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон не станало за един час. Своя роля изиграло, според него, отказът на Русия „мълчаливо да се примирява” с господството на Запада край своите граници, а САЩ при Барак Обама провеждаха твърде не последователна политика.

Бирман също отбелязва, че САЩ вече не са абсолютни лидери в международната политика: по време на президентството на Обама на международната арена се образува вакуум, който запълват други играчи.

Според него, Москва придоби основания да заяви, че е станала „важен и понякога страшен” играч, участващ в решаването на световните проблеми.

Превод и редакция: БЛИЦ