Политиците във Франция, Унгария, Германия, Гърция и някои други страни биха искали отношенията с Русия да се върнат към нормалното си състояние, но за да се случи това, Москва ще трябва да направи сериозни отстъпки.

Както пише Джон Дени, професор от военния колеж на армията на САЩ в статия за The National Interest, подобно споразумение изглежда малко вероятно, но ползите, които могат да се извлекат от облекчаване на напрежението между Москва и Запада, наистина ще си струват усилията.

По време на Мюнхенската конференция за сигурност през февруари френският президент Еманюел Макрон призова за подобряване на дългосрочните отношения между Европа и Русия, пише "Поглед инфо".

Според Джон Дени, професор от Военния колеж на армията на САЩ, в статия за The National Interest не само французите се опитват да подтикнат Европа да установи отношения с Москва: политиците в Унгария, Германия, Гърция и, вероятно, в някои други страни също биха искали да виждат отношенията с Русия се връщат към нормалното. За да се случи това обаче, Москва ще трябва да направи някои съществени отстъпки.

Както отбелязва авторът на материала, подобно споразумение изглежда малко вероятно, но не е твърде трудно да си представим съдържанието му и е напълно възможно ползите, които могат да се получат от смекчаване на напрежението между Москва и Запада, наистина да си струват усилията.

От гледна точка на Русия връщането към нормалните отношения със Запада ще означава преди всичко премахване на икономическите санкции. Ако Западът се съгласи да отмени санкциите, Путин ще се съгласи ли да върне Крим на Украйна? Най-вероятно не.

Но дали Путин дори ще се съгласи да напусне Донбас? Може би да. Въпреки че подобна размяна няма да бъде напълно равностойна. За да постигне напредък и да принуди Запада - да не говорим за Украйна - да си затворят очите за анексията на Крим* от Русия, Москва ще трябва значително да подслади тази сделка.“
, пише Джон Дени.

Според него Русия може да започне с постепенно отслабване на интензивността на кампанията за дестабилизация, която тя провежда от дълго време в Източна Европа. На първо място, Москва може да предложи да премахне ядреното оръжие от Калининградска област. Освен това Русия ще трябва да спре да нарушава границите на въздушното пространство на съюзниците по НАТО и техните регионални партньори.

Тя ще трябва да се въздържа от провеждане на мащабни военни учения в райони, близки до границите на НАТО. Тя също трябва да откаже по-нататъшно увеличаване на броя на бойните си кораби в Черно море. И накрая, Русия ще трябва да спре да подкрепя Донбас и да признае правото на Украйна да избира самостоятелно партньори на международната сцена.

Западът трябва ясно да изрази цената, която иска да получи. Разбира се, цената ще бъде висока, но Москва трябва да знае колко ще е висока.“, смята авторът на The National Interest.

Въпреки това, заключава Дени, не трябва да се залъгваме: не става сума за поредното презареждане на отношенията между Запада и Русия, което във всеки случай би се оказало провал.

Нито едно от горните предложения няма да помогне за решаването на проблема с продължаващата война в сивата зона, която Русия води срещу Запада. Споразумение, което ще намали риска от развитие на ситуация в Европа според катастрофалния сценарий, ще бъде в интерес на двете страни.