Бюджетът за следващата година е небалансиран и популистки. Това заяви пред БНР бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

В бюджета на министър Асен Василев разходите са повече от предвидените приходи. Това налага тегленето на нови заеми и вкарва страната ни в гръцкия сценарии, коментира Василев.

Дерогацията на Лукойл за внос на руски петрол трябва да отпадне веднага, защото тя е в ущърб на потребителите и на българската държава, убеден е той.

Той си зададе въпроса дали това е първият път от началото на членството ни в Европейския съюз, в който сме заплашвали с налагане на вето.

Може и да не е за първи път, но ако имаме патрони да гърмим, дали трябва да ги хабим за глупави каузи, попита той и определи това като анти кауза.

Българските потребители спечелиха ли по-ниски цени на горивата, според мен - не. Кой спечели - спечели "Лукойл", категоричен е той.

Учудвам се, че управляващата партия направи всичко възможно година и половина да подари на Русия възможност да изнася нефт за България. За мен това не беше по никакъв параграф в някакъв български национален интерес, а точно обратното, разсъждава той.

Прекратяването на дерогацията няма да предизвика стрес на пазара и покачване на цените на горивата, подчерта бившият икономически министър. Той е категоричен, че твърдения за поскъпване на горивата са спекулативни и злонамерени.

При дерогацията българската държава не взе мерки в две посоки - или да накара "Лукойл" да си плаща огромни данъци за България, вследствие на тази свръх печалба, или да рафинерията да продава много по евтин бензин и дизел в България, посочи Василев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук