Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи оценка на работата за първите 2 месеца от новото правителство на Бойко Борисов. В личната си фейсбук страница тя публикува своя коментар. Публикуваме го без редакторска намеса:

Точно днес се навършват 2 месеца от избирането на правителството. Нашето впечатление е, че Бойко Борисов изпуска нещата от контрол. Държавата ежедневно се раздира от скандали и то създадени от управляващите. Заглавието на тези два месеца е: нестабилност и корупция. Все още правителството няма управленска програма. Започнаха с корупционни скандали, които и до днес продължават. Имахме министър, назначен за 24 часа и уволнен заради съмнения за корупция. Имаме обвинения от прокуратурата по отношение на строителството на пътища в АПИ. Случаят НДК и взаимни обвинения от управляващите за съмнения за корупция. Имаме нестабилност и разделение, език на омраза и разделение на обществото ни на едни групи срещу други. Опозицията в парламента е наричана „убийци“. МВР-заплати срещу учителски заплати – противопоставяне на едно съсловие на друго, което за нас е абсолютно неприемливо. Започват протести – на майките с деца с увреждания, лекарите, МВР. Това показва нестабилност и напрежение в обществото. За съжаление отвориха и тежка война в институциите с комисията анти-Радев. На фона на всичко това възникна и конфликтът в Асеновград, където една общност застава срещу друга. Улисани в тези ежедневни скандали, тихомълком не се забеляза, че взеха нов заем от близо 400 млн.лв., увеличиха се цени на парно, ток, Топлофикация, административни такси в съдилищата. Вместо след изборите да се внесе сигурност, стабилност и да се гарантира развитие- нестабилността се задълбочава.

Искаме държавата да се стабилизира, председателството да мине авторитетно и спокойно и да се работи по ежедневните проблеми на хората, а не скандал след скандал да затискат обществото. Днес лекарите стачкуват заради поредното насилие над лекар. Ние депутатите си свършихме работата и в НК насилието над лекар вече е престъпление. Очакваме изпълнителната и съдебната власт да действат. Искаме бързо производство и ефективни присъди за такива хора.

Второ, заиграха се много лошо с тема сигурност. Вместо да се правят на доброто и лошото ченге- Борисов и Цветанов, както президентът Радев каза, да вземат да си свършат работа. Стига с този ПР и празни думи. А тя е следната – на КСНС решихме, че до 30.06 – срок, който изтече, правителството трябва да представи конкретни планове за следното: попълване на недостига от личен състав в сектор „Сигурност“; мерки за повишаване на неговата квалификация, мотивация и престиж; план за ускорена реализация на проектите за модернизация. Днес пускаме писмо до президента Радев, с което го питаме има ли постъпила в президентската институция информация за конкретни планове, така, както изискваше нашето съгласие по време на КСНС. Впечатлението ни е, че нещата, които трябваше да свършат до 20.06, не са направени, имаме такъв отговор от президентството. Вероятно и тези, които трябваше да свършат до 30.06, не са направени. А по тема „Сигурност“ се изискват конкретни действия. Не приказки и анкетни комисии срещу президента Радев, които наистина ни вкарват в тежка война между институциите.