Осигурете присъствието на премиера в Народното събрание, както изисква законът. Искаме да обясни защо не го изпълнява и да опитаме да наложим политиките по европредседателството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в процедура, информира „Фокус“.
„Поисках процедура от правилника, в който пише, че на питания се отговаря задължително в срок до 14 дни от регистрирането им с възможност министър-председателят да поиска удължаване на срока с не повече от 7 дни“, обясни Нинова.

„Задала съм питане на 5 юни към министър-председателя, 14 дни по правилник, плюс 7 за отлагане изтекоха на 26 юни. По същество питането ми е за приоритетите на Българското председателство и позицията на премиера и правителството по петте сценария за развитие на Европа, предложени в Бялата книга“, поясни лидерът на БСП. Нинова коментира, че през последните дни темата за председателството се разглежда на друго, много ниско равнище, и по този начин се пропуска голям шанс за България. 

„Бихме искали да поставим въпроса за политиките и приоритетите и това е начин да спасим председателството. За това настоявам, г-н председател, да изпълните поне изискването на правилника, в който се казва, че министър-председателят е длъжен в 10-дневен срок да се яви лично пред Народното събрание и даде обяснение за неизпълнение на своето задължение“, каза Нинова и добави, че този срок изтича в четвъртък.

Нинова подчерта, че още от първия ден на това Народно събрание от БСП са обявили, че ще дадат своята подкрепа за европредседателството. „Така ще остане и до последния, но по политики и приоритети, а не по обществени поръчки, кражби и далавери“ ,заяви лидерът на БСП. Председателят на Парламента Димитър Главчев поясни, че министър-председателят през следващите дни е на международни срещи именно във връзка с председателството и БСП биха могли да проявят разбиране в това отношение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!