3826 служители на министерства и агенции са уволнени от служебното правителство от май до декември 2021 г. Кирил Петков обаче показа списък, според който с 90 души повече са служителите, назначени през това време. Изчегъртване или промяна е това, коментират гостите в "Пресечна точка" по NOVA. 

Припомняме, че премиерът предостави справката на депутатката Десислава Трифонова (ГЕРБ-СДС) в отговор на нейни писмени въпроси относно съкращенията и назначенията в държавния сектор. 

Актрисата и ексдепутатка от БСП Нона Йотова заяви по темата: "В случая с тази депутатка има демагогия, понеже тя е уволнена, защото не е свършила някаква работа и не е донесла лев инвестиция".

И добави: "Защо демагогия ли? Най-голямото изчегъртване става между август 2009 и март 2013 г. Тогава са уволнени от правителството на ГЕРБ над 40 000 служители. Само в МВР са 10 000. Те са подменени с хора на ГЕРБ и така се създаде клиентелистка партия, разчитаща само на тези гласове".

"Когато мои познати кажат, че не познават никого, който гласува за ГЕРБ и се чудят как те печелят, им казвам, че цялата държавна администрация малко по малко бе направена тяхна. Сравнението е много голямо - между 40 000 души и това, което сега се показва", уточни Йотова. 

Археологът проф. Николай Овчаров от своя страна заяви: "Като зам.-председател на комитета за издигането на Герджиков казвам, че основният ни лозунг бе против чегъртането. Това бе нещо отвратително от самото начало като замисъл".

"При Ленин в първите години са избити много хора от интелигенцията, както и инженери. След време става ясно, че няма кой да управлява Русия... Чегъртането, независимо дали са го правил ГЕРБ или сега, както много убедително го сториха служебните правителства, не бива да се случва", добави той.

И уточни, че самият той е бил изчегъртан. "10 дни след като дойде първият служебен съвет, бях на разкопки, получих сухо писмо. Махат ме съобразно не знам кой си член, без никакво обаждане от лицето и обяснение. Най-малкото едно уважение трябваше да има. Разбира се, че това е политически мотивирано и е ясно", каза археологът.

Нона Йотова пък изтъкна: "И аз бях изчегъртана от директора на Сатиричния театър, който е много близък до ГЕРБ. Аз нямам участие в Сатиричния театър, защото бяха махнати двете постановки, в които участвам. В сектори като култура и здравеопазване в никакъв случай не бива да има политически чадър".