В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, много по-малко са засегнати подрастващите. При хората в зряла възраст и при възрастните случаите на вирусни инфекции са много малко. Това поясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация. Заболяването се предава много лесно – един кашлящ може да зарази 17 неваксинирани. Най-голямата опасност е за новородените, за които коклюшът може да е фатален, посочи специалистът.

"Има ли пропуски в реваксинацията, ще има и движение на коклюша", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Дете, което кашля повече от 10 дни и кашлицата има спастичен характер – 10 до 30 пристъпа на ден, или е съпроводена с повръщане, трябва да се консултира за коклюш, съветва Кантарджиев.

За алергиите е важен календарът на полените. Сега е бурният цъфтеж на цветята и овощните дървета. Най-тежките алергии започват около 24 май, когато е цъфтежът на житните растения. Тази година обаче пролетта дойде по-рано, затова и масово алергиите ще се проявят в началото на май, изтъкна той.

С комарите може да има много големи проблеми, защото в София и Подунавието не се взеха мерки за обработка на водоемите, каза още Кантарджиев.

По темата с кърлежите бившият директор на НЦЗПБ отправи критики, че "в момента се допуска безгрижие към здравето на народа" и "гражданите в София много не виждат пръскане и косене, когато е сухо".

Вали ли дъжд, пръскането срещу кърлежи е неефективно, предупреди той и добави, че показателно ще е колко ще бъдат случаите на Лаймска болест през лятото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук