Попълнете търсена ключова дума или фраза

От ЦИК огласиха какво да чакаме в секциите по изборите

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/ot-tsik-oglasikha-kakvo-da-chakame-v-sektsiite-po-izborite_news794174.html Blitz.bg

Ръкавици и спирт навсякъде, където ще гласуваме на 4-и април

София, България 18 Ян. 2021, 16:54 390 прочита 0 коментара

"Не мисля, че ще има хаос на изборите, има достатъчно време до 4 април". Това каза пред БНР Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК. По думите ѝ датата 4 април е като всяка останала, която би могла да бъде посочена от президента за провеждане на вота:

"Дори тази дата дава още една седмица на ЦИК, за да вземе съответните решения за подготовка на изборите".


Тя уточни, че голямото им притеснение е за гласуването на българите в чужбина, тъй като датата съвпада с Великден за католическия свят и припомни, че затова Общественият съвет към ЦИК е предложил гласуване по пощата.

Матева обясни, че препоръките на Обществения съвет към ЦИК е избирателната комисия да съгласува действията си със здравните власти и да вземе своевременно решение, за да се изработят правила, по които ще се гласува на предстоящите парламентарни избори:

"Общественият съвет препоръчва да бъдат осигурени предпазни ръкавици не само на членовете на избирателните секции, но и за гражданите, които ще гласуват в тях".

Росица Матева посочи, че производителят на машинните за гласуване дава препоръка те да се дезинфекцират със 75% етилов спирт, което трябва да успокои избирателите, че противоепидемичните мерки ще се спазват.

Общественият съвет към ЦИК ще отправи искане да участват в процеса на установяване и сертифициране на машините.

Според Матева може да се появи проблем с намирането на членове на избирателните комисии заради притеснение от пандемичните условия:

"За да могат всички членове на СИК да участват в обученията, препоръчваме по-рано да се представят списъците от политическите сили, които по закон предлагат членове на СИК, да бъде изискано съгласието на хората, които са включени в списъците, да участват в обучението.

Нашето предложение е РИК да направят база данни от хора, които досега са били членове на СИК и имат такова желание, да бъдат обучени, за да има резерв от обучени хора, които могат незабавно да бъдат включени в комисиите".

Във връзка с гласуването на карантинираните хора, Росица Матева подчерта, че ЦИК трябва да разпише правила как да става това:

"Нашата препоръка е да става това или чрез подвижни избирателни кутии, или в отделни секции, които да бъдат на открито". 

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам