Преговарящите политически партии за нов кабинет все още не са посочили конкретна формула за разпределение на министерствата. Може ли това да предизвика несъгласие? На този въпрос отговор даде Владислав Панев от "Демократична България" в студиото на "България сутрин" по Bulgaria On Air.

"В  момента се говори основно за политиките - да изчистим програмата на евентуалната бъдеща коалиция. За формули ще се говори като видим експертите на всяка формация", посочи депутатът. По думите му в сферите на енергетиката и земеделието има доста точки, които трябва да бъдат изчистени.

"Над 90% имаме съгласие по различни теми. Не очаквам да има радикални реформи в българското общество по различни теми следващите години, тъй като формациите, които съставят правителството, са доста различни. БСП в преговорите за финанси настояваха за бюджетните разходи и преразпределение на 45% и повече от БВП. А ние от "Демократична България" искахме 1/3. Стиснахме си ръцете на до 40%", подчерта още съпредседателят на "Зелено движение".

Панев поясни, че минималната работна заплата ще бъде 700 лв. от 1 януари, както и че ще има увеличение на прага за регистрация по ДДС на дребните търговци.

"Говори се за министерства и кой е най-вероятно да ги оглави, но това е засега второстепенен въпрос. Няма още фиксирани имена. Вероятно ще има промяна в структурата на Министерския съвет. Говори се за вицепремиер по "зелената сделка" и климата", изтъкна събеседникът на Bulgaria On Air.

А компенсаторните мерки за бизнеса остават до края на извънредното положение, каза още съпредседателят на "Зелено движение".
"Бюджетът винаги предизвиква спорове, но не виждам нещо драматично да се случи. Хубаво е, че фиксирахме бюджетният дефицит да не надхвърля до 4,5% през 2022 г.", добави той.

Панев коментира и темата с еврочленството на РСМ.

"Най-вероятно позицията на България няма да бъде променена. Надяваме се на ползотворни разговори с правителството и властите на Северна Македония. По много теми Брюксел не е светлината, която трябва да следваме. България трябва да отстоява своите собствени национални интереси", уточни съпредседателят на "Зелено движение".

А относно това дали Кирил Петков е най-подходящ за бъде премиер, той посочи, че това е най-логично да се случи.