Защо Европа не се справи с ваксините и как се стигна до там, че се получиха забавяния в договарянето на доставките?

На тези въпроси отговаря с коментар във Фейсбук писателят, политикът и общестнетик Петко Симеонов.

Ето какво пише той:

"Защо Европа се е справила толкова зле? - пита се Ню Йорк Таймс и отговаря: 1. В ЕС има прекалена бюрокрация. Докато САЩ, Великобритания, Израел и другите се втурнаха да подписват споразумения с производителите на ваксини, ЕС започнаха обсъждания между 27-те членки за постигане на съгласие как точно да се преговаря с производителите.

В резултат се забави договарянето за закупуване на ваксини и ЕС застана накрая на опашката. 2. ЕС е скъп на триците и евтин на брашното. Съюзът си постави за цел да купи на ниска цена ваксините, докато Израел си постави за цел да получи бързи ваксини. Израел плаща около 25 долара за доза Pfizer, САЩ около 20 долара, а ЕС от 15 до 19 долара.

ЕС избраха губещ подход.

Първо, това забавя доставките на ваксини за тях. В чисто икономически план 1 спестен долар за доза ваксина води до 1 милиард долара загуба от удълженото блокиране на икономиката, което на годишна база ще стигне до загуба на трилиони долара продукция. Допълнителните локдауни ще унищожат окончателно спестяванията.

И аз ще добавя, че умората от мерките ще доведе до размирици и задълбочаване на проблемите от пандемията... Такъв е резултатът от борбата на ЕС за евтини ваксини... (Мога с тъга да се похваля, че това се виждаше дори от моя пенсионерски прозорец и в началото на преговорите го писах тук.) 3. В ЕС има по-голямо неверие във ваксините.

"„Европа е световният епицентър на скептицизма към ваксините“, пишат Джилиан Дойч и Сара Уитън от Politico Europe. Този скептицизъм е предшествал ковид-19 и сега неговите последици стават ясни."

В проучване, публикувано в списанието Nature Medicine, жителите на 19 страни са попитани дали ще вземат ваксина сovid, която е „доказано безопасна и ефективна“. В Китай 89 процента от хората са отговорили с "да". В САЩ 75%, 68% в Германия, 65% в Швеция, 59% във Франция и 56% в Полша. За нас изводът какъв е: в ЕС трябват реформи!

А Те от какво се вълнуват?! В днешните критични дни дискусията в ЕП беше за свободата на ЛГБТ и другите едробуквени до ЮЯ... "Пе*ераси, сър."