Предишният президент Росен Плевнелиев определи по рано днес по БНТ като исторически успех за България провеждането на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, като според него за взетите решения ще се говори с десетилетия. 

"Заявявам най-отговорно: председателството на България на ЕС е исторически успех за България. Не чух нито една дума на съмнение от европейските лидери и техните екипи, от лидерите на Западните Балкани за това колко беше успешно българското председателство. То беше по-успешно, отколкото ние сме си мислили и отколкото всички са очаквали", заяви Плевнелиев пред БНТ.

По думите му Балканите остават територия на геополитически сблъсък, където интереси имат Русия, Турция, САЩ и Китай, и затова е важно Европейският съюз да спази подписаните софийски дневен ред и декларация за интеграцията на страните от Западните Балкани.

Има конкретика в срещата ЕС - Западни Балкани, и то сериозна. Благодарение на усилията на България има стратегия, изкована от ЕК за държавите от Западните Балкани, приета в пълен консенсус, посочи Плевнелиев. Според Плевнелиев приетата Софийска декларация е „изключително силна“.

Той коментира и проекта „Северен поток 2“, който по мнението му цели да дестабилизира ЕС. От интерес на България е да стане газов хъб, защото това ще намали цената на газа и ще увеличи производствения капацитет, заяви Плевнелиев. По думите му „Северен поток 2“ не е в интерес на България.

"Русия днес не е модел за нас. Руснаците не живеят добре. Там няма демокрация. Има автократичен режим, няма човешки права и свободи. И ние трябва да си даваме сметка за това. В голяма степен и българските политици, и българските медии ги е страх да говорят какво се случва днес в Русия", подчерта Плевнелиев и изрази притеснение, че президентът Радев е тръгнал по пътя на популизма, с което може да изгуби международния си авторитет.

Почти всички политически сили в България, с изключение на ГЕРБ, търсят близост с Русия, която има деструктивна роля, заяви Плевнелиев. Той похвали премиера Бойко Борисов за добрата му външна политика. България вдигна много нивото на репутацията си, допълни Плевнелиев.